REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmFicțiuni sonore, în noiembrie


     În noiembrie, ne aventurăm iarăși prin arhiva românească de film mut și fără sunet prezentând o serie de FICȚIUNI SONORE – cinci filme de lungmetraj și mediumetraj de ficțiune, plus o selecție de comedii scurte – produse între anii 1912-1948 și re/interpretate sonor de compozitori și muzicieni contemporani din România: Iancu Dumitrescu, Micleușanu M., Ana Teodora Popa, Irinel Anghel, Makunouchi Bento, Sillyconductor, Abator Industries. Curator de film al programului este criticul de film Călin Boto.
     Cu sprijinul Arhivei Naționale de Filme, două dintre filmele incluse în program au fost digitalizate pentru prima oară, fapt care merită o atenție aparte și o punere în context, Călin Boto pregătind între 8-15 noiembrie o serie de discuții online cu cineaști, critici și istorici de film: Irina Trocan, Gabriela Filippi, Melinda Blos Jáni.
Printre filmele incluse se numără și câteva realizate ulterior apariției sunetului în România, însă ale căror benzi sonore au fost pierdute de-a lungul timpului.
În fiecare seară, la orele 20, filmele pot fi accesate gratuit pe site imageandsound.ro.
(29.10.2021)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: calin boto, fictiuni sonore, image and sound romania

Opinii: