REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmFFE 2017: Filme din Republica Moldova


     După douăzeci de ani de absență, a fost reînființat, în urmă cu un an, Centrul Național al Cinematografiei în Republica Moldova, al cărui director este regizorul Valeriu Jereghi. Cineastul a fost invitat la Festivalul Filmului European de la București să prezinte căteva producții realizate în scurta perioadă de funcționare a instituției. Jereghi a vorbit despre politica de încurajare și susținere financiară a tinerilor cineaști ca prioritate. Au fost proiectate scurtmetrajele Flutulus de Igor Sadovski, Paparuda de Lucia Lupu, Menajerul de Radu Zaporojan, și documentarele realizate la Moldox Cahul - Și eu sunt om de Raisa Răzmeriță, Adriana Preutesa și Vladimir Ciulac și Profu de Gheorghe Ciobanu și Ana Tănase. 
     La proiecția de la Institutul Cervantes au fost prezenți la întâlnirea cu publicul Alex Trăilă, director artistic la FFE, Valeriu Jereghi și două reprezentante ale laboratorului Moldox Cahul, Olga Cortac și Roxana Comes. Moldox Cahul este un program în cadrul căruia tineri cineaști din Republica Moldova realizează un documentar în două săptămâni. Proiectul este asemănător cu Aristoteles Workshop, dar are doar participare națională și funcționează de trei ani.
Imagine: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu
 
(20.05.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: alex traila, centrul national al cinematografiei republica moldova, festivalul filmului european 2017, filme din republica moldova, moldox cahul, valeriu jereghi

Opinii: