REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Festivalul „Estul Culturii / Altă Dimensiune” de la Białystok


     În perioada 30 august - 2 septembrie 2018, va avea loc la Białystok, capitala regiunii poloneze Podlasia şi cel mai important oraş din estul Poloniei, Festivalul Internaţional „Estul Culturii / Altă Dimensiune”, eveniment de amploare, structurat pe şase componente, ale căror denumiri pornesc de la cea a Festivalului: Altă Dimensiune a Muzicii, Altă Dimensiune a Artei, Altă Dimensiune a Teatrului, Altă Dimensiune a Filmului, Altă Dimensiune a Societății, Altă Dimensiune a Modei.
     Programul românesc din acest an, realizat cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Varşovia, va apărea în trei dintre „dimensiuni” – cea a artei, cea a filmului şi cea a muzicii.
     Chiar în deschiderea festivalului, în data de 30 august, va avea loc proiecția filmului mut Manasse (1925), în regia pionierului artei cinematografice românești, Jean Mihail. Filmul are la bază drama cu același titlu, scrisă de Ronetti-Roman (1853-1908) și publicată în anul 1900. Tema filmului este intoleranța religioasă în mediul evreiesc ortodox dintr-un oraș moldovenesc de provincie și schimbarea de mentalitate pe care o aduc noile generații.
     Filmul va fi prezentat cu muzică live, interpretată şi compusă special pentru eveniment de Danaga alias Daniel Aga, muzician din Cluj-Napoca, cunoscut publicului pentru producțiile de pe prima compilație Culese din Cartier, editată de Subcarpați, precum și albumul de debut Am n-aripi.
     În deschiderea evenimentului, criticul de film Mihai Fulger, invitat la Festival, va face o prezentare a începuturilor cinematografiei din România.
     După evenimentul din deschidere, publicul este invitat la vernisajul expoziției de fotografie Foto Splendid Costică Acsinte, care prezintă o parte din extraordinara colecţie de imagini vechi, realizate de fotograful interbelic ialomiţean. Expoziția va fi deschisă de Cezar Popescu, cel care a descoperit arhiva Acsinte. Expoziţia va putea fi vizitată la Centrul pentru Cultură Białystok până în data de 25 septembrie a.c.
     În data de 31 august, programul românesc continuă cu două filme, prezentate la Cinematograful Forum din Białystok: Licu, o poveste românească, în regia Anei Dumitrescu, și Inimi cicatrizate (regia Radu Jude). Filmele vor fi prezentate publicului de criticul Mihai Fulger, înaintea proiecțiilor.
     Detalii: icr.ro/varsovia
(22.08.2018)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: costica acsinte, inimic cicatrizate film, instititul cultural roman varsovia, licu, o poveste romaneasca documentar, manasse film

Opinii: