REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmfARAD se pregătește de cea de-a 4-a ediție, între 4 și 8 octombrie


     Festivalul de film documentar fARAD propune la cea de-a 4-a ediție o selecție de filme valoroase, majoritatea în premieră în România și proiectate în prezența autorilor, în perioada 4 – 8 octombrie 2017, la Cinema Arta și Cinema Grădiște din Arad.
     Festivalul explorează forme cinematografice diverse de reprezentare a realității, având ca temă la această ediție Celebritatea. În cuvintele Monei Nicoară, director artistic fARAD: „Ce este celebritatea? Să îți faci un nume, să ai renume, să te consideri un star? Renumele este, de fapt, o ficțiune, un alias, o mască. Documentarele complică lucrurile și mai mult: când autorii de film documentar vor să deconstruiască ficțiunea celebrității, se întâmplă să compună alte ficțiuni.”
     Filmul din deschidere, Risc (Risk), al Laurei Poitras este o disecție a unei figuri pe cât de enigmatice pe atât de însetate de atenție: fondatorul WikiLeaks, Julian Assange.
     Nominalizat la Oscarul pentru cel mai bun documentar, Nu sunt negrul vostru (I Am Not Your Negro) contrastează eroii hollywoodieni, inevitabil albi, cool și fără griji, cu imaginea afroamericanilor în cultura pop. Tokyo Idols, un film despre singurătate, internet și nevoia de celebritate, palpitantul thriller Despotul și îndrăgostiții (The Lovers and The Despot) despre răpirea unor staruri de film în Coreea de Nord, portretul controversatei figuri sud-africane Winnie, și fascinanta intrare în lumea filmului francez din Admiterea (Le Concours) vin la rândul lor din circuitul marilor festivaluri în premieră în România.
     Invitații speciali ai acestei ediții sunt regizorii Magnus Gertten (Ascensiunea lui Zlatan) și Pascale Lamche (Winnie), monteurul Erin Casper (Risc) și monteurul și designerul de sunet Dana Bunescu (Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu). Ei vor intra în dialog cu publicul după proiecții, oferind totodată un feedback valoros celor unsprezece tineri documentariști care participă la a doua ediție a Laboratorului fARAD.
     Laboratorul fARAD abordează practic relația dintre componenta tehnică și cea artistică a documentarului creativ de cinema, preluând modelul unor programe asemănătoare desfășurate de Sundance sau IDFA, și include, alături de sesiunile de feedback pe proiectele în dezvoltare ale participanților, un atelier practic intensiv susținut de Dana Bunescu pe durata a șase zile, având ca temă „Sunetul de film documentar ca parte din viziunea creativă”, și un seminar despre „Storytelling și montajul de documentar” susținut de Erin Casper.
     Detalii: fARAD
(29.09.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: atelier documentar, dana bunescu, farad 2017, festival de film documentar arad, mona nicoara

Opinii: