REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



„Există joi?”, de Adrian Petringenaru, la Cinemateca Eforie


     Filmul Există joi? va fi proiectat în memoria regizorului Adrian Petringenaru,vineri, 6 martie, la ora 14.00, la Cinemateca Eforie.
    „O iubire care îmboboceşte fragil, între două curse de tren care se încrucişează, ca un muşeţel lângă rigola unei autostrăzi. Un spaţiu mirific aşezat alături de drum, la un pas, şi care pare născut din însăşi dorinţa de dragoste, de linişte şi seninătate pe care un bărbat şi o femeie, amândoi asediaţi de câte o criză, o resimt în adâncul lor. Ziua întâlnirii este joia fiecărei săptămâni, zi a speranţei şi — de ce nu ? — zi a cunoaşterii... A cunoaşterii celuilalt care e, în orice iubire adevărată, şi o cunoaştere de sine. Acest film, din păcate devenit prin accidentul sorţii testamentar, al regizorului Adrian Petringenaru, este un manifest pentru încredere, încrederea omului în el însuşi şi în cel de alături, încrederea în puterea de a depăşi aparenţa potrivnică, de a o îngenunchia, urmându-ţi adevărul, atât în profesiune, cât şi în sentimente. Un film liric la urma urmelor, scoţând la lumină o rază a acelui briliant de re­flexivitate care se ascunde totdeauna sub coaja faptului coti­dian, ce devine astfel simbolic”, scrie Miruna Runcan.
     Evenimentul este organizat de Uniunea Cineaștilor din România.
(02.03.2020)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: adrian petringenaru, cinemateca eforie, cinemateca romana arhiva nationala de filme, uniunea cineastilor din romania

Opinii: