REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



DokStation 2018: ”Vunk”, primul documentar românesc despre o trupă


     Selecționerii festivalului DokStation Music Documentary Film Festival, produs de We Are Basca, au avut, în cele trei ediții de până acum, propuneri speciale de documentare – de la Nick Cave &The Bad Seeds: One More Time With Feeling (2016, regia Andrew Dominik) la Eat That Question: Frank Zappa in His Own Words (2016, regia Thorsten Schütte), de la Ziggy Stardust And the Spiders from Mars (1973) de D.A. Pennebaker , despre David Bowie, la American Valhalla, documentar despre ultimul album al lui Iggy Pop, concerte și evenimente cu muzicieni. Cea mai mare dificultate au avut-o în programarea unor documentare românești tematice. Cineaștii români nu par a fi interesați de poveștile muzicienilor de la noi.
Anul acesta, însă, a apărut Vunk – Jur să spun adevărul, regizat de Silviu Munteanu și produs de Cornel Ilie pentru TNT Studio. Documentarul de 100 de minute a avut premiera la DokStation, precedată de un concert al trupei Vunk și de o prezentare a proiectului de către Cornel Ilie și Claudiu Mitcu, unul dintre producătorii festivalului. Toți cei patru membri ai trupei – Cornel Ilie, Nicu Sârghea, Daniel Ionuț Onel și Gabriel Maga - au fost prezenți la proiecție.
     Pentru realizarea filmului s-au pus laolaltă arhivele personale ale lui Cornel Ilie și Nicu Sârghea, membrii fondatori ai trupei, colegi și prieteni din copilărie, imagini de la concerte, sincroane din prezent. Evoluția trupei, a muzicii pe care o creează, a schimbărilor de componență sunt documentate cu imagini. Fiecare dintre cei patru are o prezentare specială, cu un mic istoric personal și muzical. Toată lumea a respectat promisiunea din titlu – ”Jur să spun adevărul”. Au fost invitați, să vorbească despre prietenia care îi leagă de Vunk, Andreea Esca, Andi Moisescu și Tudor Giurgiu, care a regizat un videoclip cu trupa, când toți erau mult mai tineri.
     Cornel Ilie, care a absolvit UNATC și a lucrat mult timp ca inginer de sunet în Pro Tv, și-a asumat statul de producător al documentarului. Solist vocal, compozitor și șef al trupei Vunk, lui Cornel îi place să deschidă uși creative, așa că el a avut ideea de a face filmul și l-a convins pe Silviu Munteanu să fie regizor. Acum este și solist în musicalul ”Mamma Mia”, în care cântă cu Loredana Groza.
     Muzica Trupei Vunk nu poate fi etichetată, e când rock punk, când rock alternativ. Au un hit absolut cu melodia ”Pleacă”, care nu e rock. De curând, au cântat în deschidere la concertul lui Rod Stewart la București. Sunt mereu în mișcare și asta se vede în documentarul Vunk – Jur să spun adevărul.   
Imagine: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu
          


Galerie Foto

Cuvinte cheie: claudiu mitcu, cornel ilie, dokstation 2018, dokstation music documentary film festival, trupa vunk, vunk - jur sa spun adevarul film, we are basca

Opinii: