
„PETRILA, o lume ce nu seamănă cu nicio așezare posibilă, cu NIMIC și NIMENI de NICĂIERI…” este citatul ce stă scris pe un zid la intrarea în orașul minier Petrila, într-un moment în care principalul motor economic, mina de cărbune, se închide, aruncând comunitatea într-un declin ireversibil.
Planeta Petrila urmărește, timp de trei ani, două lumi: cea a lui Ion Barbu, fost miner devenit artist și activist, și cea a minerului-brigadier Cătălin Cenușă. Ambele personaje se luptă cu sistemul: artistul pentru a salva de la demolare clădirile istorice ale minei, pe care le visează transformate în centre culturale, iar minerul pentru a-și transfera brigada la o altă mină.
Documentarul realizează portretul unei lumi rămase fără perspective, cu accente absurde, adesea amuzante, dar cu teme universale precum rezistența prin artă, păstrarea

identității sau alternativa culturală a unui oraș în era post-industrială.
„Făcusem cunoștință cu artistul Ion Barbu și auzisem despre «activismul prin artă» pe care-l practică, dar nici poveștile, nici imaginația nu m-ar fi putut pregăti pentru fascinația care m-a cuprins când am vizitat pentru prima oară orașul minier Petrila, în mai 2013,” spune Andrei Dăscălescu. „Atmosfera generală e cenușie, sinistră, stranie, fantomatică; turnurile dărăpănate ale minei se ridică deasupra orașului. Totuși, dacă îl privești mai îndeaproape, începi să observi «insulițe» de culoare: uși de garaj pe care s-au pictat tablouri în mărime naturală, semne rutiere cu câte un mesaj amuzant, o trecere de pietoni vopsită să arate ca o claviatură de pian, câteva clădiri cu benzi desenate pe toate zidurile… chiar și una dintre clădirile complexului minier a fost transformată în spațiu cultural și zugrăvită multicolor. Contrastul e izbitor,” completează regizorul.
Planeta Petrila a avut
premiera mondială în cadrul secțiunii First Appearance Competition a Festivalului Internațional de Film Documentar din Amsterdam – IDFA 2016 și va putea fi văzut în avanpremieră în România chiar la Petrila, pe 4 iunie. Filmul va fi proiectat la Festivalul Internațional de Film Transilvania –
Zilele Filmului Românesc și Pelicam în cadrul competiției Black Sea Docs, fiind disponibil pe HBO și HBO GO din 22 iunie.
Detalii:
Facebook