REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film

Documentarul „Planeta Petrila”, în cinematografe din 23 iunie


     Transilvania Film anunță premiera în cinematografe a documentarului Planeta Petrila , cel mai nou documentar realizat de  Andrei Dăscălescu, pe data de 23 iunie.
     „PETRILA, o lume ce nu seamănă cu nicio așezare posibilă, cu NIMIC și NIMENI de NICĂIERI…” este citatul ce stă scris pe un zid la intrarea în orașul minier Petrila, într-un moment în care principalul motor economic, mina de cărbune, se închide, aruncând comunitatea într-un declin ireversibil. Planeta Petrila urmărește, timp de trei ani, două lumi: cea a lui Ion Barbu, fost miner devenit artist și activist, și cea a minerului-brigadier Cătălin Cenușă. Ambele personaje se luptă cu sistemul: artistul pentru a salva de la demolare clădirile istorice ale minei, pe care le visează transformate în centre culturale, iar minerul pentru a-și transfera brigada la o altă mină.
     Documentarul realizează portretul unei lumi rămase fără perspective, cu accente absurde, adesea amuzante, dar cu teme universale precum rezistența prin artă, păstrarea identității sau alternativa culturală a unui oraș în era post-industrială.
     „Făcusem cunoștință cu artistul Ion Barbu și auzisem despre «activismul prin artă» pe care-l practică, dar nici poveștile, nici imaginația nu m-ar fi putut pregăti pentru fascinația care m-a cuprins când am vizitat pentru prima oară orașul minier Petrila, în mai 2013,” spune Andrei Dăscălescu. „Atmosfera generală e cenușie, sinistră, stranie, fantomatică; turnurile dărăpănate ale minei se ridică deasupra orașului. Totuși, dacă îl privești mai îndeaproape, începi să observi «insulițe» de culoare: uși de garaj pe care s-au pictat tablouri în mărime naturală, semne rutiere cu câte un mesaj amuzant, o trecere de pietoni vopsită să arate ca o claviatură de pian, câteva clădiri cu benzi desenate pe toate zidurile… chiar și una dintre clădirile complexului minier a fost transformată în spațiu cultural și zugrăvită multicolor. Contrastul e izbitor,” completează regizorul.
     Planeta Petrila a avut premiera mondială în cadrul secțiunii First Appearance Competition a Festivalului Internațional de Film Documentar din Amsterdam – IDFA 2016 și va putea fi văzut în avanpremieră în România chiar la Petrila, pe 4 iunie. Filmul va fi proiectat la Festivalul Internațional de Film Transilvania – Zilele Filmului Românesc și Pelicam în cadrul competiției Black Sea Docs, fiind disponibil pe HBO și HBO GO din 22 iunie.
     Detalii: Facebook
(29.05.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: andrei dascalescu, documentare romanesti, minerit romania, planeta petrila film, premiera romaneasca, tiff 2017

Opinii: