REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film„Biserici de lemn din România” se lansează în decembrie


     Documentarul Biserici de lemn din România, realizat de Kiki Vasilescu, urmează să fie lansat în luna decembrie, după avanpremiera de la Timișoara.
     În București, va putea fi văzut la Muzeul Țăranului Român din februarie 2016.
     Regizorul Kiki Vasilescu a lucrat după un scenariu semnat de Cristina Iordache, documentând bisericile de lemn din România, arhitectura lor și comunitățile în care funcționează acestea. Interviurile din film au fost realizate cu specialiști, cum ar fi Ion Blajan (șeful secției „Patrimoniu” al Muzeului Țăranului Român), dar și cu preoți și localnici.
     „Biserici de lemn din România este filmul de prezentare a unor construcții cu valoare pentru specificul național arhitectural. Se concentrează mai puțin asupra ritualurilor religioase și mai mult asupra istoriei clădirilor, a meșteșugurilor implicate în realizarea lor, a tehnicilor de construcție cu lemn, a decorațiunilor interioare și exterioare. Pentru a face legătura cu prezentul a acestor monumente căzute în uitare, filmul insistă și asupra prezentării cadrului natural și a micilor comunități în care continuă să funcționeze aceste biserici,” explică regizorul.
     Printre bisericile prezentate în documentar se numără bisericile de lemn din Curechiu și Deleni (județul Hunedoara), Biserica „Trei Ierarhi” din Troaș (comuna Săvârșin, județul Arad), cea din Lunca Moților (comuna Baia de Criș, județul Hunedoara), dar și cele din Leleasca (județul Olt), Urși, Igoiu și Mlăceni (județul Vâlcea) sau cea din Copăceni (județul Bihor).
     Filmul este un proiect al Casei de Producție „East Movies”, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național și sprijinit de Muzeul Țăranului Român, Fundația Pro Patrimonio și Ordinul Arhitecților din România.


Galerie Foto

Cuvinte cheie: biserici de lemn din romania documentar, cristina iordache, kiki vasilescu

Opinii: