REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Documentarele incluse în programul fARAD 2016


     Documentarele valoroase ale anului, premiate la cele mai importante festivaluri de film din lume precum Veneția, Toronto, Sundance, Berlin și Tribeca, vin la fARAD (6-9 octombrie 2016, Cinema ARTA, Arad), multe dintre ele în premieră în România.
     Tema ediției 2016 este prezenTrecut, iar filmele programate sunt, fiecare în felul lui, meditații asupra documentarului ca formă de călătorie în timp.
     Intrarea este liberă.
     Festivalul va fi deschis cu controversatul Under the Sun (Premiul pentru cel mai bun documentar central și est european la Festivalul de la Jihlava), un film frisonant despre manipularea prezentului, dar și despre propriul nostru trecut comunist, construit din filmări clandestine în Coreea de Nord și materiale primare cenzurate de regim. Închiderea festivalului e rezervată unei proiecții speciale la CitiZenit/Fabrica TEBA cu The Show of Shows (selecționat la Sheffield, San Sebastian), un documentar captivant și tulburător despre un secol de vodeviluri, spectacole de circ, bâlciuri și carnavaluri, realizat exclusiv din materiale de arhivă rare, montate pe muzica special compusă de trupa islandeză Sigur Rós.
     Selecția include cinci premiere naționale proiectate pentru prima oară în țară la Arad, printre care câștigătorul Ursului de Aur la Berlin, Fuocoammare, și câștigătorul Premiului Juriului pentru Montaj al Sundance, Nuts!. Lor li se alătură o serie de documentare de anvergură, printre care The Look of Silence (Marele Premiu al Juriului la Festivalul de la Veneția; nominalizat la Oscar), Cameraperson (prezentat și el în premieră națională după un debut marcant la Sundance), și Every Face Has a Name (selectat la Gotteborg și semnat de Magnus Gertten, invitat special la această ediție fARAD).
     Programul fARAD 2016 e completat de patru scurtmetraje documentare-hibrid realizate de tineri regizori arădeni —  White Is the New White de Mihnea Rareș Hanțiu, Libelula de Mihai Sălăjan și Adelina Bulibașa, Proiecționistul de Norbert Fodor și Veghe de Titus Muntean — și două proiecții speciale: una pentru copii, organizată cu sprijinul Inspectoratului Școlar Arad — Life, Animated (Premiul Juriului pentru Regie la Sundance) — și una adaptată pentru persoanele cu deficiențe de vedere, în parteneriat cu Fundația Cartea Călătoare — Toto și surorile lui (cel mai premiat documentar românesc al ultimilor ani).
„Anul acesta”, declară Mona Nicoară, directorul artistic al fARAD, „începem o inițiativă nouă, unică în România: un laborator, parțial modelat după laboratoarele de la Sundance, Independent Filmmaker Project și IDFA, care oferă tinerilor documentariști acces la cel mai înalt nivel profesional”. Laboratorul fARAD, prezentat în parteneriat cu Scena9, se va derula intensiv pe întreaga durată a festivalului și va include un atelier practic concentrat pe relația dintre componenta tehnică și cea artistică în documentarul creativ de cinema și sesiuni de feedback pe proiectele în dezvoltare ale participanților selectați.
Detalii: fARAD


Galerie Foto

Cuvinte cheie: documentare romanesti, farad 2016, festival de film documentar arad, laborator documentar, mona nicoara

Opinii: