REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmDocumentare de la Sahia Studio, la Cinema Studio, pe 11 octombrie


     Duminică, 11 octombrie, Cinema Studio va găzdui o serie de proiecții cu documentare de la Studioul Sahia, al cărei curator este Tereza Barta.
     Documentarele, programate între orele 12.00 și 13.30, sunt: Pe unde am fost și am colindat… (1982, r. Laurențiu Damian), Seraliștii (1982), Va veni o zi… (1985) și Intrarea unui tren în gară (1988, r. Copel Moscu), Acești oameni îndârjiți și mașinile lor complicate (r. Tereza Barta), Ioane, cum e la construcții? (1983, Sabina Pop), În pădurea cea stufoasă (1973, r. Titus Mesaros), Fabrica de împachetat fum (1966, Iancu Moscu).
     Despre cum a fost să facă selecția documentarelor, Tereza Barta spune: „Ca într-o derulare rapidă a unei pelicule pe o masă veche de montaj, a trebuit să revăd și să caut printre miile de imagini ale vieții mele, arhivate într-o memorie din ce în ce mai ostenită și confuză, pe acelea ale unui început. Un început de carieră, un început de expresie artistică, un început al unei generații de cineaști ce nu visa nici la palme aurite și nici la premii animaliere, ci doar la posibilitatea de-a exprima un pic din adevărul vieții lor, pe ecranele țării în care trăiau. În pofida cenzurii, a lipsei de bugete și a unei tehnologii învechite și greoaie, nevoia de a crea, nevoia de a exprima și de a se opune opresiei politice printr-un discurs artistic autentic au adus pe ecranul anilor comuniști o serie de documentare «made Sahia Film», care au izbutit să captureze un pic din adevărul existenței, un adevăr nemachiat de cerințele politice propagandistice ale timpului.”
     În continuarea seriei de la Sahia, spectatorii pot vedea Cinema Komunisto (2010, Serbia, r. Mila Turajlic), de la ora 13.40, și Reconstituirea (1968, r. Lucian Pintilie), de la 15.30.
 


Galerie Foto

Cuvinte cheie: copel moscu, documentare sahia, laurențiu damian, proiecție documentare sahia cinema studio, tereza barta

Opinii: