REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film„Doar o răsuflare” și „Cinema, mon amour”, la Sarajevo Film Festival 2016


     Festivalul Internațional de Film de la Sarajevo a anunțat lista filmelor alese în programul competițional pentru film documentar. Secțiunea conține 21 de filme despre teme precum identitatea, identitatea națională, emigrarea, dreptate socială, secrete de familie, mistere politice și crize economice.
     Cele două producții românești care au intrat anul acesta în competiția de la Sarajevo sunt Doar o răsuflare și Cinema, mon amour.
     Doar o răsuflare, regizat de Monica Lăzurean-Gorgan, a avut premiera a avut premiera mondială în aprilie 2016, în Elveția, la festivalul Visions du Réel, și cea națională în cadrul TIFF 2016. Filmul explorează natura profund contradictorie a iubirii în viața de familie. Reprezentând atât o călătorie de inițiere, cât și o parabolă teologică, regizorul devine martorul a șapte ani din viața familiei Sicrea, care locuiește într-un sat din România, surprinzând încercările prin care trec Dobrin, Lia, soția lui și cei 3 copii. Din toamna aceasta, Doar o răsuflare va putea fi văzut la HBO România sau online, pe platforma HBO GO.
     Cinema, mon amour (regia Alexandru Belc) a participat anul trecut la programul destinat proiectelor aflate în post-producție Docu Rough Cut Boutique din cadrul festivalului de la Sarajavo, la care a câștigat două premii. Regizorul urmărește povestea lui Victor Purice, salariat România Film, managerul Cinema Dacia Panoramic din Piatra Neamț, și a oamenilor lui de bază, Cornelia și Lorena, singurii angajați rămași în cinematograf după criza care a lovit majoritatea sălilor din rețeaua de stat din țară. Cinema, mon amour a fost prezentat anul acesta la TIFF 2016, în cadrul programului Zilele Filmului Românesc.
     Detalii: Sff.ba
(19.07.2016)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: a mere breath film, cinema mon amour film, doar o rasuflare film, documentare romanesti, festivalul de film de la sarajevo 2016

Opinii: