REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Dezbateri aprinse la One World Romania 2017


     An de an, în cadrul Festivalului Internațional de Documentar și Drepturile Omului One World Romania proiecțiile de film sunt urmate de scurte discuții cu realizatorii filmelor sau experți în domeniile abordate de documentarele noastre.
     În 2017, 24 de regizori și producători străini și 6 regizori români vor fi alături de publicul #OWR10 în săptămâna 13-19 martie.
     De asemenea, pe lângă proiecțiile din cinematografe, OWR organizează, an de an, dezbateri pe diferite teme relevante pentru societatea românească și în strânsă legătură cu selecția de documentare. Toate aceste dezbateri vor avea loc în perioada 14-17 martie la Rezidența Scena9 (Str. I.L. Caragiale nr. 32) și pe 18 martie la Lente (Str. Dionisie Lupu nr. 78).
     Primul eveniment al ediției de anul acesta este intitulat „De 10 ani în Europa: pe val, la vale și înapoi” și va avea loc marți, 14 martie de la ora 17:00.  Pornind de la un film realizat în contextul aderării țărilor est-europene la Uniunea Europeană, vă propunem o discuție despre bilanțul celor 10 ani de la aderarea României, dar și al celor 10 ani de One World Romania și felul în care s-a dezvoltat societatea noastră civilă în tot acest timp. La dezbaterea moderată de jurnalistul Ovidiu Nahoi vor participa Monika Štěpánová (director fondator One World Romania), Angela Cristea (șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România) și Elena Calistru (președinte Funky Citizens).
     Miercuri, 15 martie, începând cu ora 17:00 are loc dezbaterea „Bolile sănătății”. Dezbaterea însoțește secțiunea de filme cu același titlu, documentare care radiografiază sistemele medicale din alte colțuri ale lumii, fiind moderată de Vlad Mixich.
     Joi, 16 martie, tot la ora 17:00 publicul este invitat la o proiecție specială urmată de o dezbatere cu titlul „Fără frică despre violența domestică”. Conform unor rapoarte bine documentate, una din patru femei din România a suferit violențe din partea partenerului și 6% dintre ele au fost victima unei agresiuni sexuale. În ciuda acestor cifre, violența domestică rămâne un fenomen despre care nu prea se vorbește. Moderatorul este de Andreea Braga (centrul FILIA), iar printre invitați se numără președintele Tribunalului București, Laura Andrei.
     Vineri, 17 martie la ora 17:00, dezbaterea „Coaliția fricii” are ca punct de plecare petiția inițiată de Coaliția pentru Familie și frica celor trei milioane de semnatari de căsătorii și familii formate din parteneri de același sex.
     Sâmbătă, 18 martie, la ora 10:00, la Lente, este organizat un „Legathon”. Legathon-ul e un maraton de luat la puricat cele mai frecvente cauze de drepturile omului care ajung în fața justiției, pentru a accesibiliza informațiile esențiale despre ele. O fac experți în domeniul drepturile omului pentru că știu că cetățeanul are nevoie de o interacțiune mai fină cu sistemul de justiție.
     Detalii: One World Romania
(02.03.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: festival de documentar si drepturile omului, festival de film documentar bucuresti, one world romania 2017, one world romania invitati si dezbateri

Opinii: