REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmDocumentarele românești din selecția OWR 2017


     Cea de-a 10-a ediție a Festivalului Internațional de Documentar și Drepturile Omului One World România (13 – 19 martie 2017) are în selecția de anul acesta 6 producții românești: 3 dintre ele în secțiunea „Romania On the Move” și alte 3 proiecte aflate încă în producție în secțiunea „Romania Work-in-progress”.
     Frăția prezintă povestea singurului club de fotbal din România care are un portar cu dizabilități și un antrenor de culoare. Mai mult decât o poveste despre spiritul fotbalului, „Frăția” este un documentar candid despre faptul că în România divizată de azi e posibil să te asociezi pentru o pasiune comună.
     A început ploaia (regia Michele Lancione) aduce în discuție problema dreptului la locuire în contextul unui stat disfuncțional ce refuză să-și protejeze cei mai vulnerabili cetățeni. Regizorul combină secvențe filmate în timpul evacuărilor din strada Vulturilor din București (2014-2016) cu explicații ale specialiștilor și activiștilor implicați în sprijinirea celor evacuați.
     Varză, cartofi și alți demoni (regia Șerban Georgescu), proaspăt nominalizat la Premiile Gopo 2017, explorează dinamica paradoxală a agriculturii românești practicate în satul Lungulețu, unde 1000 de mici fermieri produc anual mult mai mult decât pot vinde.
     Radu Jude, Claudiu Mitcu, Ileana Bîrsan și Monica Lăzurean-Gorgan sunt cei patru regizori români ale căror filme ce urmează a fi proiectate la One World Romania se află încă în diferite stadii ale producției.
     Pe 14 martie 2017, la Cinema Muzeul Țăranului, Radu Jude va prezenta Țara moartă, un film care folosește Colecția de fotografii Costică Acsinte ca fundal pentru o narațiune construită din înregistrări de arhivă și texte din jurnalul personal al doctorului Emil Dorian, ale cărui scrieri literare au fost interzise de regimul antisemit condus de Mareșalul Antonescu.
     Miercuri, 15 martie 2017, Claudiu Mitcu și Ileana Bîrsan vor arăta un fragment de montaj din documentarul Procesul, un film care urmărește cazul lui Mihai Moldoveanu, fost ofițer al armatei române, condamnat la 25 de ani de închisoare pentru o crimă pe care susține că nu a comis-o.
     Joi, 16 martie 2017, are loc proiecția documentarului Circuit, al regizoarei Monica Lăzurean-Gorgan. Circuit este un film despre exploatarea forestieră, despre oamenii din toate zonele României care trăiesc de pe urma ei și despre un om care pornește într-o călătorie pentru a salva pădurea și, în secret, întreaga lume.
     Procesul și Circuit vor fi proiectate la Cinema Union.
     Detalii: Program
(28.02.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: claudiu mitcu, documentare romanesti, monica lazurean gorgan, one world romania 2017, radu jude, work in progress

Opinii: