REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmDezbatere pe tema cercetării din cadrul proiectului „Case Vii”


     Asociația VIRA anunță lansarea rezultatelor cercetării realizate în cadrul proiectului „Case Vii. Diversitatea culturală a spațiilor de locuit din București și împrejurimi”, vineri, 11 decembrie, la ora 16:30 la Cetatea Artelor din strada Henri Coandă nr. 38, București.

     Casele și oamenii din spatele ușilor, resorturile de ordin cultural, social și economic care își pun amprenta asupra experienței de locuire, au reprezentat direcțiile de analiză ale echipei extinse de cercetare.    
    Complementar activității de cercetare, echipa proiectului „Case Vii” continuă realizarea web documentarului Bucharest Housing Stories, pe care l-au lansat online recent, și desfăşurarea unor ateliere de educaţie culturală cu tineri liceeni.
     Modul în care spaţiul de locuit este folosit descrie idei şi valori culturale, iar experienţele de locuire surprind deopotrivă istoria personală şi pe cea a comunităţilor sau grupurilor de oameni. Astfel, subiectul locuirii în Capitală a fost abordat prin prisma a opt tipologii și, în special, a particularităților acestora: căminele și chiria, casa în credit, apartamente din blocurile construite în perioada socialistă, ansamblurile rezidențiale, spațiile de locuit din zona periurbană din proximitatea Bucureștiului, fostele case naționalizate și cazul persoanelor evacuate, locuințele din zone de tip „ghetou” și persoanele fără adăpost.
     Echipa care a documentat şi analizat varietatea formelor şi experienţelor de locuire din Bucureştiul contemporan, coordonată de Natalia Negru, a fost alcătuită din cercetători din cadrul Asociaţiei Vira (Andra-Mitia Dumitru, Cristina Boboc, Oana-Cristiana Iftode, Vlad Cătună) şi Muzeului Naţional al Ţăranului Român (Carmen Mihalache, Maria Mateoniu, Ciprian Voicilă, Bogdan Iancu, Cosmin Manolache). Aceștia au fost sprijiniţi de studenţi voluntari de la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială (Universitatea din Bucureşti), Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative și Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”.
     Raportul final de cercetare va putea fi consultat la adresa www.bucharesthousingstories.ro, la o dată pe care Asociația Vira o va face publică în curând. Acesta va cuprinde următoarele titluri: „Locuiri tranzitorii. De la camera de cămin la locuința cu chirie” (autor: Maria Mateoniu), „O etnografie a locuirii în rate” (autor: Oana Cristiana Iftode), „Apartamentul de bloc între spațiu de locuit și acasă” (autor: Andra-Mitia Dumitru), „«Mare, curat și frumos.» De la blocul comunist la ansamblu rezidențial” (autor: Cristina Boboc), „Metropola Chiajna. Experiențe ale locuirii într-un spațiu rural periurban” (autor: Carmen Mihalache), „Locuirea în spații disputate. Case naționalizate, retrocedări și evacuări în București” (autori: Bogdan Iancu şi Cosmin Manolache), „Locuire colectivă şi solidaritate în zonele de tip ghetou” (autor: Vlad Cătună), „Casa din stradă. Cum locuim când nu avem unde locui” (autor: Ciprian Voicilă).
     Cercetarea „De la stradă la ansambluri rezidențiale. Opt ipostaze ale locuirii în Bucureștiul contemporan” a fost realizată în cadrul proiectului „Case Vii”, care este finanțat printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul României în cadrul programul PA17/RO 13 Promovarea Diversității  în Cultură și Artă din cadrul Patrimoniului Cultural European.
     Detalii: www.bucharesthousingstories.ro


Galerie Foto

Cuvinte cheie: asociația vira, case vii. diversitatea culturală a spațiilor de locuit din bucurești și împrejurimi, documentare bucuresti, housing stories doc

Opinii: