REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film”Housing Stories”, un webdoc realizat de Asociația Vira


     În parteneriat cu asociația Mișcarea pentru Acțiune și Inițiativă Europeană (MAIE) şi Muzeul Naţional al Țăranului Român (MNŢR), Asociația Vira are o nouă propunere - Case vii. Diversitatea culturală a spaţiilor de locuit din Bucureşti şi împrejurimi. Seria de documentare pe tema locuirii face parte dintr-o platformă interactivă, un webdocumetar. Proiectul este finanțat prin Granturile SEE 2009-2014, în cadrul programului programul PA17/RO 13 Promovarea Diversității Cultură și Artă din cadrul Patrimoniului Cultural European, granturi oferite de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României.
Seria de 7 documentare este cooronată de Andrei Crăciun și produsă de Bogdan Palici, regizată de Matei Budeș, Ileana Szasz, Vlad Trandafir și se bazează pe o cercetare sociologică realizată de Natalia Negru (coordonator), Andra Mitia Dumitru, Cristina Boboc, Oana Cristiana Oftode, Vlad Cătună, Maria Mateoniu, Ciprian Voicilă, Carmen Mihalache, Bogdan Iancu, Cosmin Manolache. Cineaști, sociologi, arhitecți participă la această documentare.
     Primele două episoade, regizate de Matei Budeș, au fost lansate de curând și sunt centrate pe viața în ”blocurile comuniste” și ”zonele de tip ghetou”. Fiecare temă este evidențiată de poveștile oamenilor care locuiesc în aceste case, de spiritul locului. Intervievații au umor, sunt spontani și vorbesc despre ei și despre viața lor în acel loc. Totul este filmat Marius Beșu, Matei Budeș și Vlad Trandafir cu atenție pentru intimitatea persoanei respective, cu înțelegere și un pic de poezie. Realizatorul trece de expunerea realistă a locuirii și merge către poveștile de viață ale oamenii din acele case. Fiecare episod are trei personaje, reprezentative pentru temă, dar și suficient de interesante în construirea unei narațiuni. Muzica este compusă de Flora Pop, iar montajul este realizat de Alexandru Radu și Alexandra Diaconu, care a învățat să lucreze la Atelierele Vira pentru liceeni. De altfel, Asociația Vira a inclus în proiect și ateliere educaționale cu liceeni.
Regizorul primelor două episoade, Matei Budeș, a participat la discuțiile de după vizionare, împreună cu Andra Dumitru și Vlad Cătună. Episodul ”Locuirea în zone de tip ghetou” a fost realizat cu sprijinul Policy Center for Roma and Minorities.
Toate episoadele pot fi văzute, pe măsura lansării, pe housingstories.ro, împreună cu materialul de cercetare și galerie de fotografii realizate de Bogdan Cătălin Cazacioc.
Al doilea episod Case vii / Housing Stories a fost inclus în circuitul ”Noaptea caselor” din 26 septembrie.
Întregul proiect va fi prezentat la Astra Film Festival Sibiu și în cadrul Festivalului UrbanEye.
Detalii: vira.ro / housingstories.ro / facebook
Imagine: Dan Țuculescu


Galerie Foto


Galerie Video:

Cuvinte cheie: asociatia vira, astra film festival sibiu 2015, case vii webdoc, housing stories doc, matei budes, urban eye film festival, vlad trandafir

Opinii: