REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmConferință de presă: „Octav”, de Serge Ioan Celebidachi


     Luni, 2 octombrie 2017, la  ARCUB Gabroveni a avut loc vizionarea și conferința de presă a lungmetrajului Octav, regizat de Serge Ioan Celebidachi. Filmul spune povestea lui Octav (Marcel Iureş), un bărbat în vârstă, care se reîntoarce la conacul copilăriei sale aflat undeva în zona rurală a României, cu dorința de a-l vinde. Ajuns aici, după o absență de zeci de ani, o fetiță care îi pare cunoscută îl poartă într-o călătorie minunată în timp, înapoi la anii copilăriei sale pentru a-l ajuta să-și redescopere bucuria de a trăi.
     Filmările au avut loc în primăvara anului 2016, la studiourile din Buftea și la Câmpulung, în județul Argeș.
     La finalul proiecției, o parte din echipa de filmare a fost prezentă și povestit publicului mai multe despre procesul de realizare al acestui film. La conferință au participat mai mulți membri din echipa de filmare, printre care Marcel Iureş, Maria Obretin, Andrei Ioan Ionescu, Alessia Tofan, Eric Aradits, regizorul și co-scenaristul Serge Ioan Celebidachi, co-scenaristul James Olivier, directorul de imagine Blasco Giurato și producătorul Adela Vrînceanu-Celebidachi.
 
 
     La conferință au fost prezenți și cei doi copii care au jucat în film – Eric Aradits, care l-a interpretat pe Octav copil, și Alessia Tofan, prietena acestuia din copilărie.
 
 
     Cu această ocazie, regizorul Serge Ioan Celebidache ne-a acordat un scurt interviu despre modificările prin care a trecut scenariul de-a lungul anilor, precum și despre colaborarea cu echipa. În prima variantă, acțiunea se petrecea în Franța, iar povestea a fost adaptată contextului românesc când au hotărât să-l filmeze în România.
 
 
     Marcel Iureș, care îl interpretează pe Octav, ne-a vorbit despre rolul său.
 

     Cu producătorul filmului, Adela Vrînceanu-Celebidachi, am vorbit despre cum a reușit să convingă un număr mare de sponsori să investească în Octav (în afara finanțării obținute la concursul CNC).
 
imagine: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu


Galerie Foto

Cuvinte cheie: adela vrinceanu celebidache, arcub gabroveni, marcel iures, octav film, serge ioan celebidache

Opinii: