REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



”Octav”, o călătorie în timp cu Marcel Iureș și Serge Celebidachi


     Într-una dintre puținele zile cu soare, am fost invitați la Bucharest Film Studios de la Buftea de către echipa de realizatori a filmului Octav. În studiouri s-au reconstruit interioarele, iar exterioarele au fost filmate la Câmpulung Muscel. Octav este debutul în lungmetraj al regizorului Serge Celebidachi, care a scris scenariul împreună cu James Olivier. Povestea unui bătrân, Octav – Marcel Iureș, care călătorește într-un timp interior, către copilăria lui, aduce aminte de tatăl regizorului, dirijorul Sergiu Celibidache.
     Directorul de fotografie Blasco Giurato, renumit pentru colaborarea sa la filmele lui Giuseppe Tornatore, este încântat de poveste și spune că filmul este ”testamentul meu pe 35mm”. Serge Celebidachi și-a dorit să lucreze cu Blasco Giurato la primul său lungmetraj. "Mi-am dorit foarte mult să îl avem pe Blasco Giurato DOP, sunt foarte impresionat de filmele la care a lucrat. Am vrut să păstrez o aromă internațională în film, care a trebuit să fie pe peliculă, pentru a reda o imagine bogată ca atmosferă, o imagine impresionistă și poetică." Muzica filmului este compusă de Vladimir Cosma.
     Producătoarea Adela Vrînceanu Celebidachi ne-a condus pe platouri, unde filmau Marcel Iureș, Victor Rebengiuc și Andi Vasluianu.

     După scurta vizită pe platou, Serge Celebidachi, James Olivier, Blasco Giurato, Marcel Iureș, Victor Rebengiuc, Andi Vasluianu, producătoarea Adela Vrînceanu Celebidachi și producătoarea executivă Cristina Dobrițoiu au venit la întâlnirea cu presa.

     Adela Vrînceanu Celebidachi ne-a vorbit despre producție, finanțare, locații și promovarea filmului care va avea premiera în 2017. Octav este o co-producție România-Marea Britanie (Astra Entertainment, Oblique Media și CelebFilms UK), realizată cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, cu un buget de 1,4 milioane euro.
Imagine: Nicolae Cara
(9.05.2016)

Cuvinte cheie: adela vrinceanu celebidachi, andi vasluianu, blasco giurato, marcel iures, octav film, serge ioan celebidachi, victor rebengiuc

Opinii: