REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmConferință CineBucureşti – Sala de cinema în oraș


     În data de 27 septembrie, orele 18:30, la Muzeul Municipiului Bucureşti, Palatul Suţu, va avea loc Conferinţa cu titlul Sala de cinema în oraș. Acțiunea se desfășoară în cadrul expoziției CineBucureşti.100 de ani de modernitate - lectura modernităţii bucureştene prin prezentarea apariţiei şi devenirii sălilor de cinema, găzduită la palatul Suțu în perioada 1 septembrie - 1 octombrie 2017.
     Conferința se înscrie în cadrul evenimentelor proiectului cultural CineBucurești.100 de ani de modernitate, iniţiat de Asociaţia Pro Cultura pentru o istorie a civilizației universale, proiect co-finanţat de Administrația Fondului Cultural Naţional. Prelegerile susţinute de specialişti din domeniul arhitecturii şi filmului vor aduce în prim planul dezbaterii arhitectura insuficient explorată a sălilor de cinema, implicând totodată înţelegerea filmului ca instrument de educație cultural - artistică.
     La aproape un secol de la apariţia primelor spaţii de proiecţie cinematografică, prezentarea locului sălii de cinema în cadrul spaţiului urban bucureştean din perspectiva diferiţilor specialişti, reprezintă o contribuţie necesară pentru lansarea dezbaterilor privind găsirea modalităţilor de regândire şi reactivare a acestor spaţii, sub diferitele lor aspecte economice, arhitecturale, sociale etc.
     Evenimentele proiectului cultural vor continua şi în luna octombrie, sub genericul La film în oraş, cu proiecţii de film urmate de dezbateri, pe 24, 25 și 26  octombrie, orele 19:00 la cinematografele EFORIE, UNION şi EUROPA. Prelungind incursiunea în istoria cinematografelor bucureștene, iniţiată în cadrul expoziţiei CineBucureşti.100 de ani de modernitate și a dezbaterilor susținute în cadrul conferinței, proiecţiile de film vor revela experienţa receptării artistice concrete, într-un spaţiu conectat direct la viaţa urbană.
     Detalii: ProCultura
(22.09.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: asociatia pro cultura, cinebucuresti 100 de ani de modernitate, conferinta sala de cinema in oras, sali de cinema bucuresti

Opinii: