REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmCompetiție BIFF 2020


     Cinci filme îşi vor disputa Marele Premiu, Premiul pentru Regie și Premiul pentru Scenariu, în cadrul competiției internaționale a Bucharest International Film Festival 2020. 
     Cel mai recent film semnat de regizoarea Anca Damian este o co-producție România-Franța-Belgia. Călătoria fantastică a Maronei a pătruns în inimile celor care l-au văzut, impresionați atât de stilurile de animație îmbinate într-o manieră inedită, cât și de povestea captivantă a protagonistei. O cățelușă trece pe la mai multe familii, trăieşte întâmplări triste și mai puţin triste. Își trăiește fericirea "invers ca la oamenii ce vor mereu altceva decât ce au".
     Cel mai recent film al lui Kantemir Balagov Beanpole a avut premiera la Festivalul de la Cannes 2019, în secțiunea care l-a consacrat “Un Certain Regard”.  În 2017, Kantemir Balagov se lansa la Cannes cu filmul Tesnota, câștigând Premiul FIPRESCI și premiul secțiunii “Un Certain Regard”. În același an Tesnota obținea Marele Premiu la Bucharest International Film Festival. Acțiunea filmului se petrece la Leningrad, în anul 1945. Într-un oraș devastat și mutilat, două prietene Masha și Iya caută să supraviețuiască, și, într-un fel, reușesc. Beanpole este o dramă istorică prin care regizorul de numai 29 de ani se reafirmă și se impune din nou între cineaștii contemporani, care au și vor avea un cuvânt de spus în viitorul acestei arte.
     Jazzy MisFits este debutul tânărului regizor sud-coreean, Yeon-woo Nam. Filmul prezintă povestea unei tinere cântărețe care își regăsește mama. Cele două pleacă împreună în căutarea surorii mai mici a cântăreței, dispărută fără urmă, cu banii familiei.      
     Hong Sang-soo revine la Berlinale, în 2020, cu filmul The Woman Who Ran și obține Ursul de Argint - pentru "cea mai bună regie". În epoca dominată de conaționalul său Bong Joon-ho, Hong Sang-soo propune un film fermecător, cu personaje nevrotice și sofisticate. Filmul este construit sub forma unui triptic, personajul principal fiind actrița Kim Min-hee (Gam-hee), colaboratoarea lui Hong Sang-soo, cunoscută publicului pentru roluri de excepție: Slujnica, în regia lui Park Chan-wook, sau Grass, în regia aceluiași Hong Sang-soo. Pentru prima data singură, fără soțul ei, Gam-hee pornește într-o călătorie în care va întâlni bărbați enervanți și trei femei sofisticate. Lumea personală a protagonistei se va schimba radical.     
     Regizat de Jan Komasa, prezentat la Festivalul de la Veneția (2019) și nominalizat la premiile Oscar “pentru cel mai bun film într-o limbă străină”, Corpus Christi este povestea unui fost condamnat care dorește să se înscrie la seminar și să devină preot după ce este eliberat. Însă, societatea nu îi permite. Bartosz Bielenia, cel care îl interpretează pe Daniel, a obținut premiul Silver Hugo pentru rolul lui Daniel la Festivalul Internațional de Film de la Chicago. 
     Biletele vor putea fi achiziționate în curând de pe eventbook.ro
     În vederea desfășurării evenimentului în condiții de siguranță, BIFF va implementa normele stabilite de autorități și apelează la cooperarea și înțelegere din partea participanților la festival.
Detalii: BIFF
(18.08.2020)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: beanpole film, biff 2020, bucharest international film festival 2020, calatoria fantastica a maronei film, the woman who ran film

Opinii: