REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film
Anca Damian


  • Regizor, scenarist, director de imagine, producător
  • Născut(ă): 01.04.1962 la Cluj (Cluj)

Absolventă a Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L.Caragiale" (secţia imagine, promoţia 1984).
"Anca Damian nu mai e demult fetiţa cu ochi incredibil de albaştri, venită de la Cluj, care îndrăznea să înveţe la IATC o meserie rezervată bărbaţilor (operatoria) şi se documenta la Arhiva de filme despre regizorul Jean Georgescu.

Ea nu mai e nici soţia unuia dintre documentariştii-vedetă ai generaţiei ’80, Laurenţiu Damian, pe care îl seconda ca director de imagine la lungmetrajele lui de ficţiune (Rămânerea - 1991, Drumul câinilor - 1992) şi mai apoi în calitate de coregizor la o serie de documentare, precum Eminescu – Truda întru cuvânt (1993) sau Oare Dumnezeu a suspinat omeneşte? (1994). Treptat, a decis să-şi ia cariera pe cont propriu, să renunţe definitiv la operatorie (directorii de imagine cu care lucrează s-ar putea să nu aibă o viaţă prea uşoară!) şi să facă filme după scenarii propri. Mai întâi documentare, multe documentare, cea mai mare parte explorând lumea artei şi a artiştilor, fie că este vorba despre pictori (Victor Brauner – 1993, Trecătorul pământului – Ion Nicodim - 1998), muzicieni (Călătorie în România – 2004), actori amatori (A fi sau a nu fi – 2007), fie despre un receptacul al operelor de artă (Muzeul de la şosea – 2006). Debutul în lungmetrajul de ficţiune cu Întâlniri încrucişate (2008) a primit ecouri bune din partea criticii internaţionale, care a apreciat inteligenţa scenariului acestei drame-ştafetă (relay drama) şi unele subtilităţi ale dialogului, recomandând urmărirea evoluţiei ulterioare a cineastei. În mod cu totul neaşteptat, aceasta schimbă registrul, realizând un lungmetraj de animaţie care e, totodată, un documentar despre un caz îndelung mediatizat, cazul lui Crulic, tânărul român mort în 2008, într-o închisoare din Polonia. Combinaţie de mai multe tehnici (desen animat, colaj, etc), Crulic, drumul spre dincolo este o coproducţie româno-poloneză, care va avea premiera internaţională la festivalul de la Locarno. În paralel, Anca Damian nu renunţă la filmul cu actori, pregătindu-se să înceapă turnajul la A Very Unsettled Summer (O vară foarte instabilă), o poveste inspirată din proza irlandezului stabilit (deocamdată) în România – Philip Ó Ceallaigh". (Cristina Corciovescu - Aperitiff 2011)

Trivia

  • A fost căsătorită cu regizorul Laurenţiu Damian, împreună cu care are un fiu - actorul Anghel Damian.
  • La începutul carierei ca operator imagine apare pe generice ca Anca Jurjuț
Anca Damian despre cariera ei cinematografică:
“Rezumând traseul cinematografic care l-am parcurs, pot spune că am început prin a filma, apoi am început să scriu şi să povestesc filme, iar mai apoi, ca să le pot face aşa cum cred eu mai bine, am început să le şi produc. Eu spun că am avut noroc, pentru că am mai multe idei, proiecte, decât pot face. Sigur că e copleşitor şi că atunci când ţi-e mai greu eşti singur şi trebuie să aprinzi flacăra şi să o menţii şi în cei din jurul tău, dar vorba lui Tamango, «Binele învinge, toate femeile din lume ştie că binele învinge»”.