REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film”Coborâm la prima”, de Tedy Necula, în cinematografe din 26 octombrie


     Promovat ca film inspirațional, Coborâm la prima este debutul în regia de lungmetraj al lui Tedy Necula. Pelicula este acum în cinematografe. Momentul nu a fost ales întâmplător, ci pentru că filmul este și un omagiu adus victimelor incendiului din Clubul Colectiv, din 2015.
     Povestea respectă regulile clasice ale unei drame, are unitate de timp, spațiu, acțiune. Scenariul scris de Alexandra Axinte are un personaj colectiv, aflat într-un vagon de metrou, în dimineața zilei de 31 octombrie 2015. O defecțiune blochează trenul câteva ore, timp în care regizorul ne arată și ne deslușește poveștile personale ale oamenilor din vagon. Dramele sau relațiile lor complicate sunt, evident, diverse. Un cuplu în vârstă (Victoria Cociaș, Constantin Drăgănescu) are probleme de sănătate, un cuplu matur (Teodora Mareș, Adrian Păduraru, reuniți la mulți ani după Declarație de dragoste) are o căsătorie disfuncțională, o femeie singură (Ela Ionescu) cu un copil începe să simpatizeze cu un tânăr plin de mușchi, care tocmai a ieșit din închisoare (Dan Murzea), un corporatist plictisit (Emilian Oprea) face o cucerire ușoară (Iulia Dumitru), un tânăr homosexual (Cezar Grumăzescu) stă retras, un bătrân își câștigă existența cu ajutorul unui acordeon (Tudorel Filimon), iar un bărbat impunător, cu rol de resoneur, se dovedește a fi preot (Constantin Cotimanis). Mai avem studenți, un grup de golani, copii. În interiorul acestei comunități vremelnic constituite sunt relații ce ni se revelează pe parcurs. La un moment dat, cineva primește un telefon și toată lumea află de nenorocirea petrecută la Clubul Colectiv. Unii au prieteni acolo, alții rude. Toate problemele lor dispar în fața tragediei. În afara câtorva replici prea demonstrative ale preotului, filmul țese o emoție în crescendo.
     Coborâm la prima se deschide cu secvența urcării călătorilor în metrou și se închide simetric, cu momentul coborârii. Numai că oamenii nu mai sunt la fel, sunt toți marcați de micimea propriilor lor drame și de efemeritatea vieții. Pentru filmări, Tedy Necula a construit într-un studio vagonul de metrou, asigurând astfel spațiul necesar echipei tehnice, mai ales pentru directorul de imagine Alexandru Timoșca.
     Filmul este o producție independentă, prezentată în avanpremieră la Festivalul Indie-IPIFF, unde a primit Premiul pentru debut. Tedy Necula este absolvent al Universității Media București – Regie de film. Radu Gabrea i-a deschis ușa spre film, atunci când l-a distribuit în rolul principal din Noro, povestea unui copil cu tetrapareză. Până la acest lungmetraj, Tedy a realizat câteva scurtmetraje și videoclipuri inspiraționale. Este, de altfel, și speaker motivațional, folosindu-se de propria lui experiență de viață.
     Coborâm la prima a fost selectat la Catalina Film Festival din Avalon, Arizona, cu titlul Beside Me.
     La proiecția de la Indie-IPIFF, Tedy Necula și Florin Paraschiv au prezentat filmul.
Imagine: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu
  


Galerie Foto

Cuvinte cheie: coboram la prima film, indie ipiff 2018, tedy necula

Opinii: