REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmIndie IPIFF 2018


     Festivalul Indie IPIFF, ajuns la a XIII-a ediție, este un pariu al cineaștilor independenți de la UPFAR-ARGOA, asociație al cărei președinte este regizorul Dinu Tănase. Producțiile fără finanțare de la stat sunt prezentate și premiate în cadrul galei. Recompensele sunt cu atât mai importante cu cât cele mai multe filme sunt realizate cu eforturi personale foarte mari. Cei mai mulți mizează pe spiritul de breaslă, pe ajutorul prietenilor și al familiilor.
     UPFAR-ARGOA organizează și alte evenimente de-a lungul anului, promovând filmul românesc în diferite orașe din țară.
     La această ediție, selecția a fost făcută de Florin Paraschiv, vicepreședinte al asociației, care a fost plăcut impresionat de calitatea producțiilor studențești.
     În cadrul festivalului, a avut loc avanpremiera peliculei Coborâm la prima, debutul în regia de lungmetraj al lui Tedy Necula, care a fost recompensat cu Premiul  pentru debut. Prezent la proiecția din competiție, Tedy Necula n-a participat și la gala de premiere, pentru că filmul lui a fost selectat la un festival din SUA. Actrița Teodora Mareș și producătorul executiv Anca Vlăsceanu au primit diploma.
     Unul dintre tinerii realizatori independenți, Răzvan Mihai Badea, a venit să-și prezinte scurtmetrajul Suntem însărcinați, pentru care semnează scenariul și regia.   
     La gala de premiere, Dinu Tănase, Florin Paraschiv și membrii juriului au înmânat premiile. Gabriel Achim, care a primit Trofeul pentru cel mai bun film, ex aequo cu Emanuel Pârvu, a mărturisit că Ultima zi este ultima producție independentă pe care o mai face. Pentru că nu au avut finanțare, aproape toți membrii echipei au acceptat statutul de producători asociați.
O surpriză pentru organizatori a fost și scurtmetrajul Nu mor caii când vor câinii, realizat de Cristian Radu, care a fost premiat pentru Cea mai bună animație. Date Night, regizat de Stela Pelin, a primit Trofeul pentru Cel mai bun scurtmetraj, iar Caisă, regizat de Alexandru Mavrodineanu, a primit Trofeul pentru Cel mai bun documentar. 
Imagine: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu
 


Galerie Foto


Galerie Video:

Cuvinte cheie: dinu tanase, emanuel parvu, festivalul indie ipiff 2018, florin paraschiv, gabriel achim, upfar argoa

Opinii: