REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



”Sora mea din Australia. Trecute întâlniri cu Irina Petrescu”, de Magda Mihăilescu

”Sora mea din Australia. Trecute întâlniri cu Irina Petrescu”

Magda Mihăilescu

  • Editura UCIN, 2019
  • Coperta: fotografie de Edmund Höfer
  • 223 pagini, fotografii inedite alb/negru

”Sora mea din Australia. Trecute întâlniri cu Irina Petrescu”, de Magda Mihăilescu


     Uniunea Cineaștilor din România a editat volumul ”Sora mea din Australia. Trecute întâlniri cu Irina Petrescu”, semnat de criticul de film Magda Mihăilescu, și a organizat, împreună cu Institutul Cultural Român, lansarea cărții. Au fost invitați cineaști, critici de film, prieteni ai actriței. Mirel Taloș, președinte interimar al ICR, a făcut o introducere a evenimentului.
     Laurențiu Damian, președintele UCIN, a prezentat evenimentul editorial și ne-a dat o cheie a sensului din titlu, ”Sora mea din Australia”, care se află la pagina 70. Criticii de film Angelo Mitchevici și Cristian Tudor Popescu au vorbit despre actrița Irina Petrescu, dar și despre valoarea intreviurilor și a materialelor ce alcătuiesc volumul.
     Actorul Dan Nuțu, care a debutat în film cu Duminică la ora 6, regizat de Lucian Pintilie, în care a jucat împreună cu Irina Petrescu, a vorbit despre farmecul și talentul acesteia.
     În afară de convorbirile Irinei Petrescu cu Magda Mihăilescu, volumul cuprinde scrisori, confesiuni ale actriței, mărturii ale mai multor cineaști sau critici de film. Un capitol special este dedicat filmografiei și spectacolelor de teatru în care a jucat.
     Capitolul ”O călătorie cu filmele”, care aduce părerile actriței despre filmele în care a jucat, texte publicate în Revista Cinema, are un cuvânt introductiv semnat de criticul de film Cristina Corciovescu.
     Cartea stă sub semnul prieteniei dintre Irina Petrescu și Magda Mihăilescu, cultivată în zeci de ani. Dorința actriței a fost ca toate fotografiile să fie alb/negru, multe dintre ele fiind inedite. Imaginea de pe copertă este opera fotografului Edmund Höfer și era favorita actriței. Mare parte dintre acestea fac parte din arhiva de familie a regizorului Nicolae Constantin Tănase, care le-a oferit autoarei.  
Imagine: Nicolae Cara
Montaj: Radu Georgescu
()
Cuvinte cheie: editura uniunii cineastilor din romania, irina petrescu, magda mihailescu, sora mea din australia irina petrescu

Opinii: