REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmCinepub îi dedică luna noiembrie lui Dan Alexe


     Luna aceasta, Cinepub lansează două filme documentare regizate de Dan Alexe: Cabală la Kabul (lansat online joi, 10 noiembrie) și Iubiții Domnului (lansare online pe 24 noiembrie).
     De asemenea, joi 17 noiembrie, de la ora 19.00, Cinepub invită publicul la o discuție cu Dan Alexe, moderată de Mihaela Dedeoglu, despre literatură, film și viață, la Cafeneaua Cărturești Verona sau online, pe Cinepub.ro.
     Dan Alexe este autor de teatru (Lumea ca spoială și împovărare, în colaborare cu Luca Pițu, Ed. Opera Magna, 2012), povestiri (Miros de roșcată amară, Ed. Humanitas, 2014), eseuri culturale (Dacopatia și alte rătăciri românești, Ed. Humanitas, 2015) și filme documentare care au obținut importante distincții internaționale.
     Un film documentar proiectat multă vreme în săli de cinema din toate marile orașe din Franța și Belgia, Cabală la Kabul surprinde într-un mod cu totul neconvențional Afganistanul de după talibani. Jurnalist freelancer, autorul a locuit mai multă vreme în Kabul și a învățat limba persană. Printre numeroasele subiecte care i-au ajuns la urechi s-a numărat și acesta: ultimii doi evrei din Kabul, care sunt la cuțite, împart în două sinagoga. Isaac Levy vinde amulete și le citește de deochi soldaților și femeilor sterpe. Zabulon Simantov fabrică alcool la negru și îl vinde clienților lui Isaac. Totuși, cei doi trăiesc în vrajbă.
     Dan Alexe a petrecut trei ani la Kabul, a învățat limbile locale, a lucrat singur, fără echipă, a regizat, a filmat și a captat sunetul, apoi i s-a furat tot materialul într-un hotel din Praga. Dan Alexe s-a întors în Kabul, a continuat să filmeze încă un an și jumătate și a finalizat un film intimist, plin de umor și de umanitate, care ulterior a fost multi-premiat la importante festivaluri internaționale.
     Detalii: www.cinepub.ro
(11.11.2016)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: cabala la kabul documentar, cinepub live, cinepub.ro, dan alexe, iubitii domnului documentar

Opinii: