REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmCinepolitica Nights pe platforma Elvire chez vous


     Festivalul Internațional de Film Cinepolitica revine în 2021, într-o formulă adaptată. Asasinate politice, gentrificare, imigrație și poate cel mai mare concert rock împotriva rasismului sunt câteva dintre subiectele abordate în cadrul seriei de proiecții Cinepolitica Nights.Trei documentare în premieră națională și trei lungmetraje de ficțiune, printre care și două producții românești, vor fi difuzate online, în perioada 5-14 mai (de miercuri până vineri), prin intermediul platformei Elvire chez vous.
     Seria debutează miercuri, 5 mai, cu lungmetrajul Maria, Regina României (r: Alexis Sweet Cahill, 2019). În primăvara anului 1919, Regina Maria pleacă la Conferința de Pace de la Paris să-i înfrunte pe cei mai puternici lideri ai lumii și să lupte pentru o Românie Mare. 

     Joi, 6 mai, Cinepolitica Nights propune o dramă despre imigrație, gentrificare și tensiunile sociale din societatea turcă: SAF (r: Ali Vatansever, co-producție România, 2019). În districtul Fikirtepe din Istanbul, transformarea urbană face una cu pământul comunitățile sărace, iar refugiații sirieni se adăpostesc în clădiri abandonate.

     Difuzat în premieră națională, vineri, 7 mai, documentarul Assassins/ Asasine (r: Ryan White, 2020) spune povestea incredibilă a uciderii fratelui liderului nord-coreean Kim Jong-un. Un film selecționat la festivalurile de la Sundance și Stockholm. Filmul redă o extraordinară poveste despre manipulare și subterfugii în era social media, despre improbabilele planuri ale unui temut dictator și, nu în ultimul rând, despre cele două femei care luptă pentru propriile vieți.

     Seria Cinepolitica Nights continuă miercuri, 12 mai, cu proiecția, în premieră națională, a documentarului Photographer of War / Fotograf de război (r: Boris B. Bertram, 2019), nominalizat la Danish Film Awards 2020 la categoria „cel mai bun documentar”.
Jan Grarup este unul dintre cei mai importanți fotografi de război actuali. Viața sa este trăită la limită, aflat în permanență între zonele de conflict și căminul său din Copenhaga. Existența sa intră într-o stare de extremă urgență, în momentul în care află că e posibil să rămână unicul părinte în viață pentru copiii săi.

     Joi, 13 mai, un nou documentar în premieră națională, laureat al festivalurilor de film de la Berlin, Cracovia, cât și la IndieLisboa și British Independent Film Awards: White Riot / Revolta albă (r: Rubika Shah, 2019). În Marea Britanie de la sfârșitul anilor '70, mișcarea punk explodează. Țara este profund divizată din cauza imigrației masive. În urma unor nefericite declarații rasiste făcute de Eric Clapton, presa muzicală britanică se coalizează pentru a combate acest curent periculos. Astfel se naște mișcarea Rock Against Racism. Documentarul descrie povestea netrunchiată a unei ere uitate, în care muzica a schimbat lumea prin refuzul de a se pleca în fața unui status-quo profund nedrept.

     Cinepolitica Nights se încheie vineri, 14 mai, cu proiecția lungmetrajului de ficțiune autohton Berliner (r: Marian Crișan, 2020), câștigător al premiului Keen Eye, la Festivalul de Film de la Moscova. Mocanu, un politician în plină campanie electorală pentru un loc în Parlamentul European, rămâne blocat la Salonta, un mic oraș de provincie.

     Toate cele șase filme din cadrul Cinepolitica Nights vor putea fi vizionate exclusiv online, pe întreg teritoriul României, prin intermediul Elvire chez vous, în platforma Eventbook. Fiecare film este disponibil o singură seară, de la ora 18:00 și până la miezul nopții, în platforma Eventbook. Prețul biletelor este de 15 lei (tarif unic), iar comenzile sunt limitate la un singur bilet per adresă de email. 
     Organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine, Festivalul Internațional de Film Cinepolitica este patronat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC) şi de Universitatea Naţională de Arte (UNArte) și susținut de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) și DACIN SARA. Parteneri media: Radio Guerrilla, MovieNews.ro, Ziarul Metropolis, Historia, FILM MENU, Cinemagia, DIN FILME, CineGhid, AaRC – All About Romanian Cinema.ro, Cultura la dubă.
(27.04.2021)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: berliner film, cinepolitica festival, cinepolitica nights, maria, regina romaniei film

Opinii: