REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmCinemascop – filme europene într-o grădină de vară de pe litoral


     Festivalul Cinemascop a debutat în 2018, în Grădina de vară din Eforie Sud, iar între 1-7 august 2019, acest spațiu prinde viaţă din nou, odată cu a doua ediţie. În fiecare zi vor avea loc ateliere de creaţie pentru copii, vor fi realizate picturi murale, o expoziţie foto va putea fi vizitată, iar odată cu ora 21:00 încep proiecţiile de film. Intrarea este liberă la toate activităţile, iar primii 200 de spectatori ce vin seara la film primesc o bere cehă cadou.
     Pe 1 august, festivalul debutează cu un film italian, oferit de Instititul Italian de Cultură. Comedia romantică Femeile din viaţa mea (regia Fausto Brizzi), ni-l prezintă pe Andrea, un bărbat care s-a săturat ca fetele să îl părăsească după ce îi cunosc familia, formată exclusiv din femei, astfel că atunci când o întâlneşte pe Giulia, începe un joc în care femeile din viaţa lui sunt înlăturate din povestea pe care i-o prezintă noii iubite.
     În a doua seară, 2 august, spectatorii intră în lumea de familie a Anei Luisa, în filmul portughez Mama ştie cel mai bine (regia Nuno Rocha), venit din partea Institutului Camões București. Ana Luisa îşi reuneşte familia pentru a celebra aniversarea tatălui ei. Membrii familiei deapănă amintiri, în timp ce Ana Luisa se afundă în acestea şi realizează că îşi poate schimba trecutul.
     Sâmbătă, 3 august, este o seară de aventură, fiind proiectat filmul maghiar Kincsem – Pariul secolului (regia Gábor Herendi), oferit de Institutul Balassi. Povestea se învârte în jurul lui Erno Blaskovich, aparent un pierde-vară, care a pierdut totul în urma revoluției din anul 1848. El este pasionat de cai, iar când calul Kincsem apare în viaţa sa, acesta îşi descoperă un nou scop în viaţă.
     A patra zi de festival, 4 august, aduce un film ce va fi îndrăgit atât de cei mici, dar şi de adulţi. Este vorba de animaţia cehă Aventuri fără pereche (regia Galina Miklínová), distribuită în România de Freealize. Îi veţi întâlni pe mâncăcioșii de șosete, nişte creaturi pe care oamenii nu le pot vedea, responsabile pentru dispariția șosetelor.
     Lunea (5 august) e zi de sărbătoare la Cinemascop. Organizatorul festivalului, Centrul Ceh Bucureşti, aduce filmul cehoslovac Balul Pompierilor, al faimosului regizor Miloš Forman. Filmul, realizat în 1967, a fost extrem de controversat la acea vreme, satirizând regimul, ceea ce a dus la interzicerea sa. Departamentul pompierilor dintr-un orăşel de provincie dă o petrecere mare pentru a celebra a 86-a aniversare a fostului lider. Întregul oraş este invitat, dar lucrurile nu merg conform planului. Cineva fură premiile de la loterie, iar candidatele la concursul de frumuseţe organizat cu această ocazie nu prea vor să participe.
     Penultimul film, ce va fi proiectat marţi, 6 august, este un film suedez a cărui acţiune se petrece pe o insulă din Grecia - Tsatsiki, tata şi războiul măslinilor (regia Lisa James Larsson), din partea Ambasadei Suediei. Tatăl lui Tsatsiki este obligat să își vândă livada de măslini şi hotelul dintr-un sătuc din Grecia, însă acesta, alături de prietenii lui, Per-Hammar și Alva, sunt dispuși să găsească o soluție pentru a opri vânzarea.
     Pe 7 august, în închidere va fi Fotbal infinit, regizat de Corneliu Porumboiu și oferit festivalului de 42 KM FILM. Documentarul spune povestea lui Laurențiu Ginghină, un bărbat din Vaslui, care este nevoit să renunțe la sport, după ce suferă o serie de accidente. Nemaiputând să joace fotbal, acesta vine cu un set de reguli noi, care ar putea face jocul mai puțin violent.
     Detalii: Cinemascop  
(26.07.2019)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: centrul ceh romania, cinemascop 2019, gradina de vara eforie sud

Opinii: