REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmCineclub Queer - A Blast from the Past, la Cinema Eforie


     Începând cu data de 19 noiembrie, Cineclub Queer revine la Cinema Eforie din București cu o serie de șase proiecții ale unor filme queer clasice si contemporane. Proiecțiile reflectă o restructurare a conceptului curatorial, care de acum înainte va cuprinde trei categorii: Alive and Kicking (filme produse după anii ’90, care au influențat profund felul de a aborda narațiuni queer în cinematograful contemporan), Fresh like a Daisy (filme contemporane proaspăt scoase din cuptor) și A Blast from the Past (titluri care fie au fost deja canonizate, fie fac parte dintr-o cultură încă underground care a marcat evoluția cinematografului LGBTQ+).
     Secțiunea „A Blast from the Past” cuprinde anul acesta un titlu care va fi proiectat sub forma unui midnight movie, pe 23 noiembrie, de la ora 23h00, la Cinema Eforie. Proiecția va fi urmată de o discuție cu publicul moderată de criticul de film Andrei Gorzo.
     De vierde man/The Fourth Man este filmul care i-a deschis regizorului Paul Verhoeven drumul către Hollywood. Titluri precum RoboCop (1987), Total Recall (1990), Basic Instinct (1992), Showgirls (1995) sau Starship Troopers (1997) i-au adus atât succes de public, cât și critici severe, cimentându-i reputația de cineast controversat.
     Adaptare a romanului eponim scris de Gerard Reve (el însuși un romancier nonconformist și ireverențios, care a șocat lumea literară olandeză prin temele abordate), filmul preia subiectele predilecte ale cărții, mai exact erotismul (inclusiv cel explicit gay) și misticismul. Personajul principal, Gerard (jucat de Jeroen Krabbé), un scriitor bisexual alcoolic, participă la o lectură publică unde o cunoaște pe Christine (Renée Soutendijk), tânăra proprietară văduvă a unui salon de cosmetică. Dincolo de atracția față de personajul feminin, Gerard decide să rămână în preajma lui Christine pentru a-și satisface o dorință homoerotică ascunsă. Fără să-și dea seama, planurile protagonistului se subscriu, de fapt, unei strategii mai ample asupra căreia el nu are niciun control.
     Influențat de estetica genului neo-noir, de filmele horror europene, dar și de temele predilecte ale romanului de la bază (erotismul și misticismul catolic), De vierde man/The Fourth Man este construit în jurul unor simboluri religioase care vorbesc (uneori la limita ireverenței și a cinismului) despre damnare și salvare.
     Filmul va fi proiectat cu subtitluri în limba română.
     Grafica evenimentului este realizată de Radu Pop.
     Intrare: 5 lei.
     Detalii: De vierde man FB Event
(15.11.2019)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: andrei gorzo, andrei luca, cineclub queer, cinemateca eforie, georgiana madin, paul verhoeven, the fourth man film

Opinii: