REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmCineBucurești.100 de ani de modernitate: proiecții de film și dezbateri


     Evenimentele proiectului cultural CineBucureşti.100 de ani de modernitate, iniţiat de Asociaţia Pro Cultura pentru o istorie a civilizaţiei universale, proiect co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, continuă în luna octombrie sub genericul  La film în oraş.
     În zilele de 24, 25 şi 26 octombrie 2017, la orele 19:00, în trei cinematografe din zona centrală a capitalei vor avea loc trei proiecţii de film urmate de dezbateri: De trei ori Bucureşti (regia Horea Popescu, Mihai Iacob şi Ion Popescu Gopo, 1968 - marţi 24 octombrie, la Cinemateca Eforie / Sala Jean Georgescu), O zi la Bucureşti (regia Ion Popescu Gopo, 1987 - miercuri 25 octombrie, la Cinemateca Union / Sala Paul Călinescu), Bacalaureat (scenariu și regia Cristian Mungiu, 2016 - joi 26 octombrie, la Cinema Europa).
     Premergător vizionării filmului Bacalaureat, joi 26 octombrie, la orele 13:00, la Colegiul Tehnic „Media” din Bucureşti se va desfăşura colocviul cu tema Sala de cinema. O perspectivă arhitecturală, susţinut de autorii proiectului cultural CineBucureşti.100 de ani de modernitate, conf. univ. dr. arh. Mihaela Pelteacu şi  asist. drd. arh. Daniela Maria Puia.
     Continuând incursiunea în istoria sălilor bucureştene de cinema, iniţiată în cadrul expoziţiei CineBucureşti.100 de ani de modernitate şi completând dezbaterile susţinute cu prilejul  conferinţei cu titlul Sala de cinema în oraş, organizată în luna septembrie 2017 în cadrul proiectului, proiecţiile de film reunite sub titlul „La film în oraş” propun publicului larg interacţiunea nemijlocită cu filmul şi sala de cinema conectate direct la spaţiul urban.
     Acţiunile proiectului vor transmite publicului idei sensibile legate de calităţile şi potenţialul acestor spaţii de a deveni veritabile locuri de socializare, încurajând frecventarea şi participarea directă la o experienţa cinematografică autentică, prin recunoaşterea calităţilor sălilor de cinema din zona centrală sub raportul receptării artistice. Prelegerile susţinute de specialişti din domeniul arhitecturii şi filmului vor aduce în prim planul dezbaterii arhitectura insuficient explorată a sălilor de cinema, implicând totodată înţelegerea filmului ca instrument de educaţie cultural - artistică.
     Detalii: www.pro-cultura.org.ro/cinebucuresti100
(17.10.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: afcn, asist. drd. arh. daniela maria puia, cinebucuresti 100 de ani de modernitate, conf. univ. dr. arh. mihaela pelteacu, proiectii de film, sali de cinema bucuresti

Opinii: