REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film​Cineaști români la Salonic


     Festivalul internațional al filmului de la Salonic, a cărui secțiune competitivă este dedicată debuturilor și celui de al doilea titlu din cariera unui tânăr cineast, s-a dovedit o gazdă bună și pentru creatorii care au trecut de vârsta începuturilor.

Locul de întâlnire a generațiilor este secțiunea Balkan Survey în care, de-a lungul timpului, am fost mai întotdeauna prezenți. Și în 2014, anul celei de a 55-a ediții, au fost selecțonați Corneliu Porumboiu cu penultimul său film, Când se lasă seara peste București sau Metabolism şi Andrei Gruzsniczki cu Q.E.D. 
La capitolul scurtmetraje, prezența cineaștilor noștri domină de departe, patru dintre cele șapte titluri selecționate fiind producții românești :
12 minute (Nicolae Constantin Tănase), Trece și prin perete (Radu Jude), Cai putere (Daniel Sandu), Ela, Panda și Madam (Andrei Ștefan Răutu).
Q.E.D. intră în cinematografele din România din 10 octombrie, iar Cai Putere a primit duminică Trofeul Timishort pentru Cel mai bun scurtmetraj românesc.

 


Galerie Foto

Cuvinte cheie: 12 minute, cai putere, cand se lasa seara peste bucuresti sau metabolism, ela, panda si madam, festivalul de film salonic, film romanesc, qed, trece si prin perete

Opinii: