REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmCe aduc ultimele zile de Les Films de Cannes à Bucarest


          Șapte zile de Les Films de Cannes à Bucarest au adus pe marile ecrane, în peste 60 de proiecții cu săli pline, filme premiate la Cannes, avanpremiere românești și programe dedicate unor cinematografii naționale.
     Printre noutățile ultimului weekend este filmul la alegerea publicului. Titlul care a primit cele mai multe cereri este amețitorul Climax, de Gaspar Noé. Climax va fi proiectat duminică, 28 octombrie, de la ora 13:30, la Cinema Elvire Popesco.
     Ceremonia de închidere va fi urmată de proiecția în premieră în România a filmului Sunset, al doilea film semnat de regizorul László Nemes (câștigător de Grand Prix la Cannes și Oscar pentru cel mai bun film cu debutul Saul fia/Fiul lui Saul).  
     Vineri seara va fi reluată proiecția filmului The Man Who Killed Don Quixote, de Terry Gilliam. Cei care au avut bilet la proiecția anterioară pot intra la proiecția de la Cinema PRO, vineri, 26 octombrie, la 22:30, cu același bilet.
     Ultima sâmbătă din festival va fi o zi plină de evenimente. Ea va începe cu Managing Talents, programul care își propune să intermedieze întâlnirea dintre actori români și unii dintre cei mai prestigioși agenți de casting sau de reprezentare din lume.
     Tot sâmbătă, 27 octombrie, va fi întâlnirea Les Films de Cannes à Bucarest cu Festivalul Național de Teatru, partener în cadrul Omagiului Lucian Pintilie. La HUB FNT/Arcub Gabroveni vor fi proiectate: de la ora 11:00, Rața sălbatică, de Henrik Ibsen, spectacol realizat de Lucian Pintilie la Théâtre de la Ville, în 1981, apoi va fi prezentat volumul de memorii „Bricabrac”, iar de la ora 17:30, Flautul fermecat, de Wolfgang Amadeus Mozart, spectacol realizat la Festivalul d'Aix-en-Provence.
     Omagiul Pintilie continuă la Cinemateca Union, de la ora 20:30, cu Niki Ardelean, colonel în rezervă, în prezența actorilor Dorina Chiriac, Andreea Bibiri și Şerban Pavlu, iar duminică se vor vedea, unul după altul, filmele: După-amiaza unui torționar și Tertium non datur, în prezența actorilor Ioana Ana Macaria, Coca Bloos și Șerban Pavlu.
     Tot sâmbătă, de la ora 16:00, la Cinemateca Union se vor vedea proiecțiile unor filme scurte, realizate de elevi din trei licee din București: Liceul Spiru Haret, Liceul Teoretic Bilingv Miguel de Cervantes și Colegiul Național Bilingv George Coșbuc. În cadrul primei ediții a programului Une minute de vie, une minute de cinéma, ei au avut câteva discuții cu regizorii Radu Muntean, Emanuel Pârvu și Paul Negoescu, care le-au oferit un prim ghidaj în lumea filmului, iar elevii au pornit la realizarea unor filme de un minut. O selecție cu cele mai reușite va fi proiectată iar un juriu format din: Olivier Dô Hùu, sound designer și mixeur francez cu experiență de peste 25 de ani în cinema, Ludmila Cvikova, curator de film independent și consultant de scenariu, de finanțare și de strategii festivaliere, Mina Dos Santos, etnomuzicolog și muzeolog specializat în cultura rusă, ofițer de presă al FILAF – Festival International du Livre d’Art et du Film din Perpignan (Franța), va decide filmul câștigător, care va primi un premiu. 
     De la ora 18:00, tot la Cinemateca Union, publicul va putea vedea patru dintre cele mai interesante filme scurte ale anului, proiectate în prezența autorilor și urmate de discuții cu aceștia: Albastru și roșu, în proporții egale, de Georgiana Moldoveanu, film care a avut premiera anul acesta la Cannes, în secțiunea Cinéfondation, Cu unul în plus, de Valeriu Andriuță, Totul e foarte departe, de Emanuel Pârvu și Pescărușul, de Maria Popistașu  și Alexandru Baciu.
     Duminică dimineața începe la Elvire Popesco, de la ora 11:00, cu Development Labs, o discuție informativă despre cele mai eficiente laboratoare de dezvoltare de proiecte cinematografice.
     Sâmbătă și duminică sunt ultimele ocazii din cadrul festivalului de a parcurge experiența primului lungmetraj filmat în totalitate 3D. My Life Rehearsed in One Leg va fi proiectat în prezența regizorului, de la orele 12:00 și 14:00, la CINETic.
     Expoziția de fotografii de pe covorul roșu a Saminei Seyed va putea fi văzută în incinta Cinema PRO doar până duminică.
     Detalii: filmedefestival.ro
(26.10.2018)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: cannes short film corner 2017, evenimente speciale, les films de cannes a bucharest, my life reheased in one leg film, omagiu lucian pintilie

Opinii: