REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmCâștigătorii Caméra d’Or și Un Certain Regard, la Les Films de Cannes à Bucarest


     Filmele câștigătoare ale Caméra d'Or - cel mai bun film de debut din toate secțiunile - și Un Certain Regard vor fi proiectate și anul acesta în premieră la Les Films de Cannes à Bucarest. Proiecțiile din ediția a 9-a a festivalului (19-28 octombrie) vor avea loc la Cinema PRO, Cinema Elvire Popesco, Cinemateca Union și Cinema Muzeul Țăranului.
     Girl, de belgianul Lukas Dhont, câștigătorul Caméra d'Or, a primit totodată și premiul pentru cel mai bun actor și premiul FIPRESCI pentru cel mai bun film din secțiunea Un Certain Regard.
     Filmul spune povestea Larei care visează să devină balerină profesionistă. „Girl arată fabulos, nu se teme să pună pe masă o serie de subiecte dificile și are în centru interpretarea spectaculoasă a tânărului actor și dansator Victor Polsner”, a scris Hollywood Reporter.
     Border, de Ali Abbasi, câștigătorul premiului Un Certain Regard, o are în prim plan pe Tina, un ofițer vamal, apreciată de colegi pentru nasul ei fin cu care poate mirosi sentimentele de vinovăţie sau ruşine la oameni. Un film despre care Variety scria: „Un melanj captivant de film romantic, noir nordic, realism social și horror fantastic, care sfidează și răstoarnă convențiile genului”. Ali Abbasi este la al doilea lungmetraj, după Shelley, 2016, în premieră mondială la Berlin, cu Cosmina Stratan în rol principal și pentru prima oară la Cannes.
     Anul acesta s-au împlinit 50 de ani de când Jean-Luc Godard, susținut de François Truffaut și de alți mari cineaști din noul val francez, a condus revolta care a întrerupt festivalul de la Cannes din 1968. Datorită acestui eveniment, în 1969 s-a născut secțiunea independentă Quinzaine des realisateurs, unde aveau să fie prezentate filme curajoase, alese fără vreun fel de constrângere ideologică. „În fiecare mare cineast se ascunde un anarhist”, a spus Jean-Luc Godard la conferința de presă de la Cannes de anul acesta. Regizorului i-a fost acordat un Palme d'Or Special pentru cel mai recent film al său, Le livre d'image.
     Capharnaüm, realizat de actrița și regizoarea libaneză Nadine Labaki, a fost distins cu Premiul Juriului în Competiția oficială. Filmul spune povestea unui băiețel care decide să-și dea în judecată părinții pentru că l-au adus pe lume. În perioada de pregătire, regizoarea a intervievat copii din medii defavorizate, iar subiectul s-a născut din răspunsurile lor. Capharnaüm a fost filmat în Beirut, timp de șase luni, iar regizoarea a folosit cu precădere actori neprofesioniști.
     În Donbass, recompensat cu premiul pentru regie în Un Certain Regard, regizorul Serghei Loznița vorbește despre această regiune din estul Ucrainei unde au avut loc conflicte între naționaliști ucraineni și susținători ai Republicii Populare Donețk, un proto-stat susținut de Rusia. În 13 capitole, autorul face portretul unei societăți afectate de ani întregi de manipulări și propagandă.
Capharnaüm și Le livre d'image sunt distribuite în România de Independența Film.
     Detalii: www.filmedefestival.ro
 
(24.09.2018)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: camera d'or, cannes 2018, jean luc godard, les films de cannes a bucarest 2018, un certain regard

Opinii: