REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmCălin Peter Netzer prezidează juriul competiției de lungmetraj la Sarajevo IFF


     Călin Peter Netzer a debutat în lungmetraj cu Maria (2003), apoi a regizat Medalia de onoare (2008) și Poziția copilului (2012). Cel mai recent film al său a primit Ursul de aur la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, în 2013.

     Anul acesta va fi președintele juriului pentru secțiunea competițională de ficțiune din cadrul Sarajevo IFF. Institutul Cultural Român de la Viena este partener al ediției 2015 a Sarajevo IFF, sprijinind prezențele românești la festival.
     La Sarajevo vor fi proiectate șase lungmetraje românești și două scurtmetraje. Așadar, competiția de lungmetraj, al cărei juriu este prezidat de Netzer, are printre titluri Comoara și Acasă la tata, din programul de documentar fac parte Toto și surorile lui și Chuck Norris vs. Comunism, iar printre scurtmetraje vor fi Ramona și O faptă bună. În afara competiției, la secțiunea In Focus, vor rula Aferim! şi Un etaj mai jos.
     Festivalul de la Sarajevo pune accent pe regiunea Europei Centrale şi de Est, incluzând producții din Albania, Armenia, Austria, Azerbaidjan, Bosnia şi Herțegovina, Bulgaria, Croația, Cipru, Grecia, Kosovo, Macedonia, Malta, Moldova, Muntenegru, România, Serbia, Slovenia, Turcia și Ungaria. Festivalul cuprinde premiere mondiale, internaţionale sau regionale şi prezintă o retrospectivă a celor mai de succes producţii ale anului anterior în secţiunea dedicată In Focus. În cadrul evenimentului se desfăşoară şi programul pentru tineri din industria de film, Talent Campus, cu ateliere de actorie, producţie, regie, imagine de film, scenaristică şi critică de film. Aarc.ro a publicat deja lista cu participanții români selecționați la acest workshop încă de la începutul lunii iulie, când a fost anunţată de organizatori.
     Despre ediţia de anul acesta, Elma Tataragić, coordonatoarea festivalului, spune: „Natura interactivă a festivalurilor de film nu a fost niciodată mai importantă decât în prezent. Astfel, când se realizează selecția, se iau în considerare, în primul rând, filmele, dar și nevoile publicului. Programul festivalului din acest an arată supremația și forţa cinematografiei regionale. Filmele alese sunt puternice, inteligente, sofisticate și curajoase, iar poveștile pe care le spun sunt fascinante. Nu există nicio îndoială că publicul le va recunoaște valoarea“.
     Detalii: Sarajevo Film Festival / Institutul Cultural Român
 


Galerie Foto

Cuvinte cheie: aferim film, calin peter netzer, comoara film, sarajevo iff 2015, sarajevo talent campus, toto si surorile lui film, un etaj mai jos film

Opinii: