REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmBucharest International Film Festival, ediția 15


     Cincisprezece ediții de festival în București, construirea unui brand în industria cinematografică, înseamnă determinare. Dana Dimitriu Chelba, inițiatoarea BIFF, are meritul de a căuta mereu formula câștigătoare. În condițiile în care fondurile culturale sunt din ce în ce mai mici, organizarea unui eveniment este o aventură.
     Anul acesta, selecționerul festivalului a fost criticul de film Ionuț Mareș, care a venit alături de Sylvain Auzou, directorul artistic, pentru o ediție specială.
     Programul a cuprins filme noi și premiate la festivaluri internaționale, evenimente speciale, un masterclass Vivi Drăgan Vasile, un invitat special – regizorul filipinez Brillante Mendoza. Un moment interesant a fost Retrospectiva dedicată lui Vivi Drăgan Vasile și lui Cristian Niculescu, care a cuprins trei filme la care cei doi cineaști au lucrat împreună.
În deschidere, a fost proiectat High Life, regizat de Claire Denis, cu Juliette Binoche și Robert Pattinson, o distopie șocantă, iar închiderea a adus proiecția filmului Loro, regizat de Paolo Sorrentino. Multe producții nu au distribuție în România și au fost prezentate doar la BIFF.  
     Juriul alcătuit din directoarea artistică a Festivalului Internaţional de Film de la Haifa, Pnina Blayer (preşedinte), actorul Dan Nuţu, regizoarea germană Sandra Nettelbeck, regizorul Paul Negoescu şi producătorul francez Anthony Bobeau i-a acordat Marele Premiu filmului Spre casă / Homeward, 2019, debutul tânărului regizor ucrainean de origine tătară Nariman Aliev.
     Bucharest International Film Festival (BIFF) este organizat de Fundația Charta sub Înaltul Patronaj al ASR Principele Radu. Manifestare organizată în cadrul Sezonul România-Franța 2019. Proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii și Identității Naționale. 

Imagine: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu


Galerie Foto

Cuvinte cheie: biff 2019, bucharest international film festival 2019, dana dimitriu chelba, ionut mares

Opinii: