REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Bucharest Art Film Festival 2016


     ”Anul Brâncuși” a adus numeroase evenimente dedicate sculptorului, multe girate de Institutul Cultural Român. Prima ediție a Bucharest Art Film Festival, organizată de Asociația Docuart și ICR și finanțată de Uniunea Cineaștilor din România, i-a fost dedicată lui Brâncuși. Festivalul s-a deschis cu montajul filmărilor (fără sunet) realizate de sculptor în atelierul lui din Paris, adunate și oferite de Centrul Pompidou. Proiecția s-a făcut cu acompaniamentul muzicii create de Mircea Tiberian special pentru film.
     Documentarele despre Brâncuși au fost realizate de-a lungul timpului: Brâncusi sau școala de a privi, realizat în 1972 de către regizorul Jean Pradinas pe un scenariu de Marin Sorescu, Coloana sau lecția despre infinit, realizat de Laurențiu Damian în 2002, În căutarea tatălui pierdut, realizat de Ionuț Teianu în 2015, Cumințenia Pământului (1991) al lui Manase Radnev și Constantin Chelba, Brâncuși (1996) realizat de Cornel Mihalache.
Campania pentru achiziționarea de către statul român prin contribuția cetățenilor a sculpturii ”Cumințenia pământului” a prilejuit o dezbatere aprinsă la care au participat reprezentanți ai agențiilor de publicitate din România.
În spațiul oferit de Muzel Țăranului Român au fost expuse veșminte-obiect, Endless Dress, create de Alina Gurguță cu motive din sculpturile lui Brâncuși.  
Bucharest Art Film Festival și-a propus un program dedicat documentarelor de și despre artă, așa că a prilejuit vizionarea scurtmetrajului La un pas e eternitate (2016), realizat de Alexandru Maftei la Casa Storck, și a filmului Regele Rodin (2013), realizat de Alain Fleischer.
Detalii: artfilmfestival.ro
 
Imagine: Valeriu Ciubotaru
 
(21.09.2016)

Cuvinte cheie: anul brancusi, asociatia docuart, bucharest art film festival 2016, institutul cultural roman, uniunea cineastilor din romania

Opinii: