REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmAvanpremieră ”Licu, o poveste românească” azi, la One World Romania 2018


     Vineri, 23 martie, în ciuda avertizărilor meteo, la Festivalul One World Romania sunt proiectate 11 filme documentare și vin 8 dintre realizatorii acestora, în cadrul tradiționalelor sesiuni de întrebări și răspunsuri, organizate după fiecare film. Astăzi este programat și ultimul film în cadrul proiecțiilor pentru liceeni, la Cinema Eforie de la ora 10:00: Laudă nimicului.
     La ARCUB de la ora 12:00 ne întâlnim cu trei regizoare ale căror filme au fost proiectate joi seară – Shevaun Mizrahi (O constelație îndepărtată), Daisy Asquith (Queerama) și Jessica Gorter (Suflet roșu).
     Vineri de la ora 14:00 în Sala Arcelor de la ARCUB, este o dezbatere pe marginea legislației pentru cuplurile de același sex. Dezbaterea va porni de la analiza cazului Coman-Hamilton, aflat în acest moment la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) și de la detaliile legislative prezentate în filmul Queerama, prezentat în secțiunea „Politicile sexului (LGBTQ)”. La dezbatere vor participa Daisy Asquith (regizoarea documentarului „Queerama”), Romanița Iordache(membră ACCEPT și expert anti-discriminare pentru România în Rețeaua de experți naționali ai Comisiei Europene) și Iustina Ionescu (avocată de drepturile omului în cazul Coman, Hamilton și Asociația ACCEPT v Inspectoratul General pentru Imigrări și Ministerul Afacerilor Interne).
     La Cinema Elvire Popesco sunt programate vineri între 16:30 și 21:30 toate cele trei filme din secțiunea „1968: după 50 de ani”: Asalt la ceruri, filmul de montaj al lui Francesco Munzi, Revoltele studenților cehi, care prezintă primăvara de la Praga din interior, Într-un prezent intens, de la ora 21:30. Documentarul pornește de la filmările de amator făcute de mama regizorului João Moreira Salles în timpul unei vizite în China în 1968.
     Vineri seară de la ora 20:30 la Cinema Eforie are loc avanpremiera în România a documentarului Licu, o poveste românească, recent premiat la DOK Leipzig. La proiecție vor fi prezenți regizoarea Ana Dumitrescu, sound designer-ul Jonathan Boissay și protagonistul Liviu „Licu” Canțer.
     Vineri vor fi proiectate două dintre documentarele incluse în secțiunea „Pe o pantă periculoasă”. De la ora 19:30 la ARCUB în Sala Mare vedem Fetele nu zboară. După proiecție va fi prezentă în sală regizoarea Monika Grassl, care va răspunde întrebărilor din public.
     De la ora 21:00 la Cinema Muzeul Țăranului va fi proiectat documentarul Întoarcerea președintelui în Madagascar. Documentarul spune povestea lui Marc Ravalomanana, fostul președinte al Republicii Madagascar, aflat în exil în Africa de Sud după ce a fost îndepărtat de la conducere printr-o lovitură de stat.
Detalii: oneworld.ro
(23.03.2018)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: licu, o poveste romaneasca documentar, one world romania 2018

Opinii: