REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Arhiva Activă #2 se vede pe Cinepub


     După debutul "Arhivei Active" pe Cinepub, alte două scurtmetraje au fost urcate pe platforma de film românesc. Spectatorii răbdători pot vedea Cântec, scurtmetrajul documentaristei Feliciei Cernăianu, și Vânătoarea, filmul de absolvire al regizorului Timotei Ursu, iar cei care nu mai au răbdare până săptămâna viitoare se pot duce direct pe site-ul UNATC unde, pe lângă cele nouă scurtmetraje grupate în program, coordonatorii proiectului au urcat filmele de studenție ale unor cineaști consacrați, precum Dan Pița, Mircea Daneliuc, Mircea Veroiu și Dragoș Witkowski
     "Arhiva Activă" este un proiect UNATC "Ion Luca Caragiale" cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la înființarea școlii de teatru și de film, curatoriat de lectorul univ. dr. Andrei Rus; reconstrucția unui mod riguros și complex de a gândi istoria filmului și a teatrului din România, analizând temele, direcțiile și experimentele realizate de-a lungul timpului în cadrul școlii românești de specialitate.
     Proiectul Arhiva Activă a fost realizat cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la înființarea UNATC „I.L.Caragiale” și își propune o cercetare aprofundată asupra traseului școlii de teatru și de film din București. 
     În următorii ani, Arhiva Activă va revizita și va demara un amplu proces de digitalizare și de restaurare a întregii arhive de filme studențești pe suport de 16 și 35mm, cuprinzând aproximativ 2000 de titluri. Proiectul își propune, de altfel, să identifice și să accesibilizeze mai multe tipuri de materiale de arhivă aflate în patrimoniul UNATC: fotografii, schițe de scenografie, lucrări de licență sau disertații, materiale care documentează spectacolele studențești realizate de-a lungul celor șapte decenii de existență, precum și documente administrative ce reflectă evoluția pedagogică în domeniile artelor spectacolului și ale cinematografiei etc. 

 
(22.01.2020)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: arhiva activa unatc, cinepub, felicia cernaianu, timotei ursu, uantc 70, vanatoarea scurtmetraj unatc

Opinii: