REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film„Aniversarea”, premieră internațională la Festivalul de Film de la Varșovia


     Aniversarea, regizat de Dan Chișu, va avea premiera internațională în cadrul celei de-a 33-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Varșovia (13 și 22 octombrie). Filmul este selectat în Competiția Oficială a festivalului alături de alte producții din Rusia, Polonia, Cehia, Franța, Turcia, Filipine, Georgia, Estonia, Slovenia și China.
     În România, Aniversarea a putut fi văzut deja în cadrul unor proiecții speciale la TIFF și Festivalul Internațional de Film Anonimul și va avea premiera în cinematografe pe 10 noiembrie.
      La cea de-a nouăzeci și patra aniversare a lui Radu Maligan, familia și foștii colegi se întâlnesc la petrecerea bătrânului. Situația devine complicată atunci când jumătate dintre oaspeți încearcă să îl convingă pe bătrân să se spovedească unui preot, în timp ce restul invitaților consideră că nu poți forța pe cineva să acționeze contra voinței sale.
     Warsaw Film Festival este unul dintre cele mai prestigioase evenimente cinematografice din Polonia și unul dintre festivalurile de clasă A din lume, organizat în fiecare an de Fundaţia de Film Varşovia.
     „Filmul a avut o perioadă de post producție mai îndelungată decât altele la care am lucrat, de aceea mă bucur să-l văd ieșind la public. Sunt interesat să văd cum se raportează spectatorii din afara granițelor la povestea din film care are un umor local destul de bine conturat dar, în același timp, valențe perfect universale,” spune Dan Chișu. Filmările au avut loc în 2015, iar echipa AaRC a fost prezentă pe platouri pentru și a realizat un reportaj.
     Mircea Albulescu este cel ce îl interpretează pe Radu Maligan. Din distribuția filmului mai fac parte:  Simona BondocEmilia DobrinRăzvan Vasilescu,  Lucian Ifrim, Dana Voicu, Emanuel PârvuMădălina Constantin, Frederic      Fisbach, Dana Dembinski, Coca Bloos, Constantin CojocaruAdrian Păduraru, Papil Panduru, Mircea AndreescuRodica Lazăr,  Mihai Constantin, George Remeș, Marian RâleaGheorghe Ifrim și Dan Hurduc.
     Scenariul și regia sunt semnate de Dan Chișu, iar imaginea îi aparține lui Liviu Pojoni Jr. Producătorul filmului este Dan Chișu (Dakino Production), coproducători fiind Adrian Sitaru (4Proof Film) și Codin Maticiuc (WatchMe Productions).
     Filmul este realizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.
(29.09.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: aniversarea film, dan chisu, emanuel parvu, festivalul de film de la varsovia, mircea albulescu

Opinii: