REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmAniversare „Ioan Cărmăzan 70”, la ICR


     Institutul Cultural Român organizează luni, 25 iunie, de la ora 18.30, la sediul din Aleea Alexandru, un eveniment în onoarea regizorului Ioan Cărmăzan.
     În cadrul aniversării vor lua cuvântul vicepreşedintele ICR, domnul Mirel Taloş, regizorul Laurenţiu Damian, criticul de film Dana Duma, scriitorul Vasile Bogdan, jurnalistul Bogdan Ficeac şi scriitorii Aura Christi și Radu F. Alexandru.
     Publicul va experimenta, de asemenea, „descifrarea codului Cărmăzan” prin lansarea volumului cu acelaşi titlu şi vizionarea filmului Lişca (1984), pentru care regizorul a primit Premiul naţional debut cinematografic „Ecaterina Nazare”.
     „Descifrând codul Cărmăzan este o carte care aşază lucrurile în ordinea neaşteptată a unui destin despre care se presupune că ar şti totul sau aproape totul. Cei doi autori, Vasile Bogdan şi Ioan Cărmăzan, acceptă provocarea întâlnirii lor reuşind să redefinească, printr-un efort scriitoricesc, un întreg univers emoţional menit să incite cititorul avizat. (…) De la prima până la ultima filă domină o melancolie visătoare, constructiv de calmă în reaşezarea unei lumi unice, căutătoare de sensuri”, afirmă scriitoarea Otilia Sîrbu în „declaraţia de identitate” care prefaţează volumul.
     Despre personalitatea cineastului, autorul Vasile Bogdan spune că este „în permanentă mişcare, ca şi la Andy Warhol, altul în fiecare cadru al unei serii”.
     „L-am întâlnit în mai multe rânduri, mereu diferit, unghiuri la întâmplare ale unui personaj plin de vitalitate, paradoxal, a cărui forţă rezidă în capacitatea de a retrăi, de a construi, de a esenţializa, de a da viaţă”, susţine Vasile Bogdan, autorul volumului Descifrând codul Cărmăzan.
     Detalii: www.icr.ro
(22.06.2018)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: descifrand codul lui carmazan, institutul cultural roman bucuresti, ioan carmazan, lansare carte

Opinii: