REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



AFF 2018 – „Valea Jiului - Notes”, de Alexandra Gulea


     „Am făcut un film de lungmetraj în Valea Jiului, care e o poveste ficțională ce începe cu acești copii suicidali despre care citisem [n.r. Matei, copil miner, 2012]. Așa că [Valea Jiului - Note] este o întoarcere în trecut, prin care am regândit materialul meu documentar și prima relație pe care am avut-o cu acel loc. De fapt, relația mea cu Valea Jiului a început încă din 1995, când am întâlnit cu un copil al străzii de acolo, deci se poate spune că am o istorie lungă cu copii de acolo. [Când lucram la Matei, copil miner] am făcut casting și mi-am dat seama că majoritatea copiilor pe care îi intervievam aveau părinții plecați în Italia sau Spania”, a spus Alexandra Gulea despre experiența ei de lucru în Valea Jiului, în perioada în care lucra la lungmetrajul de ficțiune.
     Scurtmetrajul Valea Jiului - Note este un eseu care folosește filmări realizate în timpul perioadei de cercetare și producție a filmului Matei, copil miner, și care aduce în discuție o problemă tot mai apăsătoare în societatea românească, aceea a copiilor rămași singuri în satele și orașele de provincie românești, în timp ce părinții lor lucrează în străinătate.
     Filmul a rulat în cadrul Astra Film Festival de la Sibiu 2018, iar proiecția a fost urmată de o discuție cu regizoarea Alexandra Gulea, moderată de Ioana Florescu.
Imagine: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu


Galerie Foto

Cuvinte cheie: alexandra gulea, astra film festival 2019, nicu ilfoveanu, valea jiului notes film

Opinii: