REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmA murit regizorul Lucian Pintilie


     Miercuri seară a murit regizorul de teatru și film Lucian Pintilie, la vârsta de 84 de ani.
     Lucian Pintilie a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, la secția de regie în anul 1956, și a fost unul dintre cei mai apreciați regizori de teatru și film din România. A debutat în regie de film cu Duminică la ora 6 (1965), în care un băiat se îndrăgosteşte de o studentă la arhitectură, pe care o cunoaște la un bal popular, unde intervenţia huliganică a unui grup de fascişti l-au obligat să-i ia fetei partea, provocând o bătaie în lege. Dar băiatul e ilegalist şi hazardul a vrut ca fata să fie şi ea. Eroul e pus în situaţii riscante care-i obligă pe amândoi să nu primejduiască însăşi cauza pe care o slujesc, continuând să se vadă unul cu altul.
     Cel de-al doilea film al său este Reconstituirea (1970), despre culisele realizării unui film educativ: doi tineri sunt obligați să reia o bătaie pe care, beți fiind, o provocaseră cu câteva zile în urmă, și care se termină tragic. Filmul a rulat câteva săptămâni înainte să fie retras. „Eu nu acuz, eu descriu... Şi acest lucru se vede clar în film... De fapt, reproşurile care mi s-au adresat - şi aceasta mă onorează profund - sunt exact aceleaşi reproşuri, cuvânt cu cuvânt, ce le-au fost adresate şi lui Gogol, şi lui Caragiale,” spunea Lucian Pintilie.
     După interzicerea spectacolului Revizorul (1972), Lucian Pintilie a plecat la Paris, unde și-a continuat cariera ca regizor de teatru. Înainte de 1989, a mai regizat un film de televiziune în Iugoslavia – Salonul nr. 6, și lungmetrajul De ce trag clopotele, Mitică? (1981, România), inspirat de opera lui Ion Luca Caragiale, a cărui difuzare a fost împiedicată de autoritățile române până în 1990, când a fost lansat. Lucian Pintilie și-a reluat activitatea ca regizor de film în anii ’90, realizând mai multe filme despre istoria României. Primul film din această seria a fost Balanţa, care trata ultimii ani ai regimului ceaușist în România, continuând cu O vară de neuitat, Prea târziu, Terminus Paradis, După-amiaza unui torţionar, Niki Ardelean, colonel în rezervă, Tertium non datur.
La împlinirea vârstei de 80 de ani, Lucian Pintilie a fost aniversat la Teatrul Bulandra.
(17.05.2018)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: balanta film, lucian pintilie, o vara de neuitat film, regizori romani

Opinii: