REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film„4:15 p.m. Sfârșitul lumii”, în Competiția oficială de scurtmetraj de la Cannes


     4:15 PM Sfârșitul lumii a fost proiectat miercuri în premieră pentru presa prezentă la Festivalul Internațional de Film de la Cannes, fiind selecționat în Competiția Oficială de scurtmetraj.
     4:15 PM Sfârșitul lumii este filmul de debut al regizorilor Gabi Virginia Șarga și Cătălin Rotaru, autorii scenariului, și al producătorilor Adina Sădeanu și Alexandru Crăciun. „Am vrut să spunem povestea unei întâlniri, în contextul unei situații-limită: iminentul sfârșit al lumii. Ceea ce ni s-a părut provocator în acest film a fost să arătăm nevăzutul, să-l facem să devină vizibil,” povestesc Gabi Șarga și Cătălin Rotaru.
     Filmat timp de patru zile, pe o vreme ploioasă, în afara Bucureștiului, filmul spune povestea unei întâlniri neobișnuite dintre un curier și un autostopist, care se prezintă ca fiind Iisus. Când autostopistul îl avertizează că sfârșitul lumii este aproape, curierul îl ia drept nebun, fără să știe că această întâlnire îi va schimba total viața. Cele două roluri sunt interpretate de actorii Alexandru Suciu (curierul) și Elias Ferkin (Iisus).
     În privința alegerii actorilor, regizorii spun că pe Elias Ferkin l-au recomandat „inocența și capacitatea de a fi îndurerat de suferința celuilalt, o calitate rară printre actori”. Toate acestea au fost, însă, potențate de Alexandru Suciu, partenerul lui Ferkin în film. „Alexandru este un actor extraordinar. Am mai lucrat cu el, și am scris rolul special pentru el. A fost o plăcere să lucram cu Elias și cu Alexandru. Ne-au înțeles viziunea iar apoi și-au asumat-o,” spun cei doi regizori.
     Elias Ferkin mărturisește că cel mai provocator element din punct de vedere actoricesc a fost ambiguitatea personajului, iar asumarea acestuia a venit după repetițiile cu regizorii. „Costumul personajului […] mă ajută în timp ce filmez să uit tot ce ține de viața mea de acasă. La personajul din acest film, acel hanorac vișiniu face diferența. Gluga îmi dădea senzația că port un veșmânt de profet,” mărturisește Ferkin.
     Pentru Alexandru Suciu, cel mai greu a fost sa încerce să-și asume problema personajului aflat într-o situație destul de cruntă. „Nu e prea plăcut să-ți imaginezi cum ar fi dacă ți s-ar întâmpla așa ceva. Dar când lucrezi la un rol în care crezi, faci tot posibilul sa depășești orice… să fii cât de bun poți să fii,” mărturisește Suciu.
     În privința elementelor stilistice, directorul de imagine al filmului, Tudor Platon, student în ultimul an de Master la UNATC, spune că acestea derivă din atmosfera ploioasă aleasă împreună cu Gabi Șarga și cu Cătălin Rotaru. „Culorile reci și desaturate, decupajul auster creează un mediu apăsător care lasă loc jocului dintre caracterul realist și cel mistic regăsit în textul scris,” spune Platon.
     Produs de Axis Media Production și Flama Booking, scurtmetrajul a fost proiectat miercuri, 18 mai, pentru presă.  Proiecția oficială va avea loc pe 21 mai, de la ora 11 am iar filmul se va relua în aceeași zi, de la ora 16:00, în Palatul Festivalului de la Cannes. În România, scurtmetrajul va putea fi văzut cel mai devreme în cadrul Festivalului de Film Transilvania.
 


Galerie Foto

Cuvinte cheie: 4:15 p.m. sfarsitul lumii film, 4:15 pm. the end of the world, cannes 2016, catalin rotaru, gabi virginia sarga, tudor platon

Opinii: