REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film33 de filme în competiția Dracula Film Festival


     33 de filme, cât se poate de noi și inedite, au fost alese în competițiile Dracula Film Festival, care va avea loc la Brașov în perioada 12-16 octombrie, la Teatrul „Sică Alexandrescu”, Cinemateca Patria, Cinema One și Centrul Cultural Reduta.
     Șase lungmetraje din Rusia, Ungaria, Suedia, Danemarca, Serbia și Marea  Britanie concurează pentru trofeul Dracula. Unul dintre ele este The Rift (regia Dejan Zecevic, 2016), primul SF care vine din Serbia după destrămarea Iugoslaviei, și care repune această țară pe harta cinematografului fantastic: investigarea unui satelit prăbușit duce la o epidemie de zombie.
     Paranormal Drive (regia Oleg Asadulin, 2016) este o producție rusească, surprinzător de simplă și eficientă, al cărei personaj principal este de fapt o mașină de lux posedată, iar The Man Who Was Thursday (regia Balazs Juszt, Ungaria, 2016), un thriller paranormal cu pulsații erotice, o aduce pentru a doua oară în atenția publicului Dracula Film Festival pe actriță Ana Ularu, prezentă și pe genericul filmului de deschidere, Inferno (regia Ron Howard, 2016). În The Open (regia Marc Lahore, 2015, Marea Britanie) trei rebeli joacă tenis în mijlocul pustietății îndrăznind să viseze, deși viața s-a transformat într-o farsă și sfârșitul lumii se apropie. The Giant (regia Johannes Nyholm, 2016) este o poveste superbă și foarte emoționantă a triumfului individual și un basm ce explodează de vitalitate, simbolistică și culoare. What We Become (regia Bo Mikkelsen , 2015), primul film danez cu zombie cu o producție impresionantă, a fost prezent și în selecția festivalurilor de la Sitges, Bruxelles, Londra și Zagreb.
     Cei care vor decide ce film din cele de mai sus va primi trofeul Dracula sunt trei profesioniști, responsabili de festivaluri de gen internaționale de prim rang: Magnus Paulsson (Festivalul Internațional de Film Fantastic de la Lund, Suedia), Ian Rattray (Horror Channel FrightFest) și Jonathan Lanaerts, (Festivalul Internațional de Film Fantastic din Bruxelles). Selecția a fost realizată de Anca Grădinariu și Alin Ludu Dumbravă.
     În competiția pentru trofeul Little Dracula au fost selectate 19 scurtmetraje, majoritatea europene, dar și din Mexic, Spania și Australia: thrillere psihologice (Autoscopy, Norvegia) și filme fantastice cu sirene (The Orchid and The Wasp, Turcia), filme cu vârcolaci români (Blue Moon, UK) sau cu extraterești spanioli (Alien Inside, Spania). Nu pot lipsi filmele cu zombie (We Together, USA) și filmele cu criminali notorii (Beer Cellar,  UK).
     Opt filme care inovează din scenariu, regie sau care beneficiază de abordări vizuale memorabile se regăsesc în competiția de scurtmetraje românești. Este primul an în care există  2 animații în competiție, foarte variante stilistic și atent meșteșugite, fie din desen manual (Mamă, tată, trebuie să vă spun ceva, regia Paul Mureșan), fie din colaj și grafică pe calculator (Cutia albă, regia Mihai Păcurar). O altă premieră pentru această secțiune este și prezența unui thriller erotic supranatural (Puzzled, regia Tudor Botezatu). Nu lipsesc filmele cu supranatural 100% autohton, cum sunt Mă cheamă Costin, în regia lui Radu Potcoavă, și 40 de zile al lui Sorin Tănase.
     Competiția include și unul dintre cele mai brutale thrillere de scurtmetraj din cinematografia românească, Investiția perfectă, în regia lui Ibolya Simó, precum și o distopie despre extincția viselor (Vise de vânzare, regia Vlad Buzăianu).
     Din juriul competiției de scurtmetraje fac parte Alexandra Safriuc, co-fondator ShortsUp, binecunoscutul DJ și realizator radio George Andreescu aka Gojira și Silviu Gherman, scriitor, muzician și actor. Selecția competițiilor de scurtmetraj internațional și scurtmetraj românesc a fost realizată de Cristian Mărculescu.
     Detalii: Draculafilm.ro
(27.09.2016)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: dracula film festival 2016, festival de film horror si fantasy, horror, scurtmetraje romanesti

Opinii: