REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film1500 de elevi și cadre didactice au participat la CinEd


     În perioada martie - aprilie, programul CinEd a organizat 41 de proiecții în 12 localități din România: București, Giurgiu, Râșnov, Brașov, Codlea, Ploiești, Albești Paleologu, Suceava, Alexandria, Săcele, Valea Doftanei și Videle. La acestea au participat în jur de 1500 de elevi și facilitatori educaționali.
     Proiecțiile organizate de CinEd, inițiativa europeană de educație cinematografică pentru tineri, s-au adresat elevilor din toate categoriile de vârstă (ciclu primar – gimnazial – liceal), la final fiind urmate de dezbateri coordonate de critici de film și specialiști în audio-vizual. Printre subiectele principale ale dezbaterilor s-au numărat analiza mesajului principal, structura narativă a unui scenariu, diferența cadru – secvență, relația dintre personaje, rolurile-cheie ale echipei implicate în conceperea unui film, precum și etapele prin care trece o idee până devine film.
     Filmele pe care elevii au avut șansa să le vadă și să le dezbată alături de colegi, dascăli și  invitații speciali sunt producții multi-premiate în festivaluri internaționale, cu o valoare cinematografică și educațională autentică: Spiritul stupului/El espiritu de la colmena (regia Victor Erice, Spania, 1973), Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii (regia Cătălin Mitulescu, România, 2006), Cea mai fericită fată din lume  (regia Radu Jude, România, 2009), Postul / Il Posto (regia Ermanno Olmi, Italia, 1961), Pierrot nebunul/Pierrot le fou (regia Jean-Luc Godard, Franța, 1965), Rentrée des classes / Prima zi de școală (regia Jacques Rozier, Franța, 1956)  și Petite lumière / Luminiţa (regia Alain Gomis, Franţa, 2003).
     În lunile premergătoare proiecțiilor peste 130 de cadre didactice și bibliotecari au asistat la formări gratuite, în mai multe județe din țară. Datorită interesului tot mai mare pentru program, în lunile mai și iunie se vor programa sesiuni suplimentare de formare. Astfel, pe 10 și 11 mai, în București, între orele 14:00 – 18:00, la Spațiul Public European, sunt așteptați învățătorii care doresc să se alăture programului CinEd, la sesiunea intensivă de formare organizată de Asociația Culturală Macondo, în cadrul Festivalului Filmului European. Participarea este gratuită, înscrierile se pot face via e-mail: cined.macondo@gmail.com.
     Tot pentru învățători, în cooperare cu programul EducaTIFF, în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania, va fi organizată o sesiune intensivă de formare și la Cluj, în perioada 26 – 27 mai. Mai multe detalii vor fi anunțate în curând.
     Cadrele didactice şi bibliotecarii publici care desfăşoară activităţi cu elevii de gimnaziu și liceu vor beneficia și ele de o formare suplimentară, în cadrul Festivalului de Film European, organizată de Societatea Culturală NexT, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, la Iași, pe 2 iunie, între 10:00 – 17:00 (Ateneul din Iași). Pentru detalii sau înscrieri la această formare, cei interesați pot scrie un e-mail către: cined@nextproject.ro.
     Proiecțiile pentru elevi continuă și în luna mai în Brașov, București, Ploiești și Râșnov.
     Detalii: CinEd România
(09.05.2018)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: asociatia culturala macondo, asociatia culturala next, cined romania, educatie cinematografica primar gimnaziu liceu, program de educatie cinematografica

Opinii: