REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film13 premiere naționale la HipTrip Travel Film Festival 2017


     HipTrip Travel Film Festival a pregătit patru zile de festival, cincisprezeve filme, dintre care treisprezece în premieră națională, două propuneri la Premiile Oscar, cinci documentare și o docu-ficțiune, două filme românești și șaptesprezece țări implicate în realizarea lor. Festivalul se desfășoară între 23 și 26 noiembrie, la Cinema Union și la Cinemateca Eforie.
     „Un program din care fac parte 13 filme în premieră națională, cu producții de Oscar, cu documentare relevante social și filme de la Veneția, Cannes, Berlin sau Rotterdam. În fond, fiecare film e o formă de călătorie și fiecare călătorie are filmul ei. Doar o metaforă? Nu și la HipTrip, unde filmele se văd cu curiozitate de globetrotter și toate călătoriile sunt cu happy end,” spune Cătălin Olaru, selecționerul HipTrip Travel Film Festival.
     Și pentru că orice călătorie are nevoie de o busolă și de câteva repere, filmele din selecția HipTrip au fost grupate pe secțiuni.
     Focus Asia aduce la București Cântecul Scorpionilor/ The song of scorpions (Elveția-Franța-Singapore, regia Anup Singh), o poveste de dragoste care a cucerit publicul la Festivalul de la Locarno, acolo unde a fost prezentat în fața a peste 8,000 de oameni. Câștigătorul premiului pentru cea mai bună imagine la Shanghai International Film Festival, Sufletul pe sfoară / Soul on a string este cel de-al doilea film în care regizorul Zhang Yang abordează subiectul culturii tibetane, după Cărările sufletului (Paths of the Soul), prezentat în premieră națională anul trecut în cadrul HipTrip Travel Film Festival. Secțiunea este completată de propunerea orașului-stat Singapore la Oscar 2018, Pop Aye, filmul din deschiderea HipTrip 2017.
     Social trip aduce la București propunerea Columbiei la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin, Rubedenie / Pariente, un hibrid între dramă și thriller, în care Iván D. Gaona face întreaga dovadă a flerului său ca regizor de actori neprofesioniști (localnici din orășelul Güepsa, unde Gaona și-a filmat scurtmetrajele). După parcursul festivalier Locarno-IndieLisboa-San Sebastián-Busan, drama Ideea unui lac / The idea of a lake va fi proiectată la București sâmbătă, 25 noiembrie, la Cinemateca Union, de la ora 20,00. În completare, cel mai bun documentar de la Edinburgh International Film Festival, Donkeyote, spune povestea lui Manolo care pleacă într-o ultimă drumeție în Statele Unite, în care plănuiește să reface celebrul Trail of Tears (Drumul Lacrimilor).
     Secțiunea Exploratorii aduce cinci filme și un invitat special. Regizorul Frédéric Favre prezintă la București documentarul În coardă / Encordés, care urmărește drumul parcurs de trei schiori în pregătirea lor pentru Patrouille des Glaciers, o cursă de ski extrem de dificilă ce se desfășoară în Alpii Elvețieni.
     Pentru prima dată în România vom vedea și Nopți luminoase / Bright Nights, câștigătorul Ursului de Argint pentru cel mai bun actor (Georg Friedrich). O călătorie tată-fiu în care tatăl încearcă să schimbe dinamica relației pe parcursul drumului parcurs spre nordul Norvegiei.
     HipKids este secțiunea dedicată celor mici și spune două povești impresionante: Îmblânzitorul de reni / Cloudboy îl are ca personaj principal pe Niilas, un băiat de 12 ani care trebuie să călătorească, împotriva voinței lui, în Laponia, acolo unde mama sa și noua ei familie trăiesc printre Sami - un popor de crescători de reni. În premieră națională la HipTrip vom vedea filmul Comori / Tesoros, unde Jacinta (6 ani) este ghidul nostru în aventura fraților Dylan (6 ani), Andrea (11 ani) și Lucas (2 ani și jumătate), care se mută într-un sătuc pescăresc de pe coasta Pacificului.
     Un eveniment special HipTrip va fi premiera filmului Rost.12 hotare, un documentar semnat de Ana Maria Pîrvan, proiect mixt de fotografie și film, rezultatul a doi ani de călătorii în România.
     Detalii: www.hiptrip.ro // www.facebook.com/hiptrip.ro
(17.11.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: catalin olaru, cinemateca eforie, cinemateca union, festival de film bucuresti, hiptrip travel film festival 2017

Opinii: