REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmDocumentarele HipTrip Travel Film Festival 2017


     Cea de-a 4-a ediție HipTrip Travel Film Festival va avea loc anul acesta în perioada 23-26 noiembrie la Cinema Union și Cinemateca Eforie din București. Peste 15 filme din toate colțurile lumii, în premieră în România, vor fi prezentate publicului iubitor de călătorii și cinema.
     Anul acesta, HipTrip Travel Film Festival aduce la București 5 documentare în premieră națională și o aventură românească pe litoral.
     Călătorii cinemaului / The Cinema Travellers (India, 2016, regia Shirley Abraham și Amit Madheshiya), filmul numit de The Hollywood Reporter „bijuteria ascunsă a Cannesului” în 2016, prezintă povestea cinematografelor ambulante din India.  Documentarul multi-premiat explorează felul în care este dusă mai departe o tradiție de peste șapte decade, în contextul în care tehnologia digitală atrage din ce în ce mai tare publicul, iar camioanele, proiectoarele și rolele de film pe care le folosesc cinematografele ambulante sunt tot mai învechite.
     Din competiția oficială DOK.fest München vine titlul elvețian În coardă / Encordés, demersul cineastului Frédéric Favre care urmărește drumul parcurs de trei schiori în pregătirea lor pentru Patrouille des Glaciers, o cursă de ski extrem de dificilă ce se desfășoară în Alpii Elvețieni. Același regizor semnează și Cyclique, selectat la Festivalul de Film de la Locarno, un documentar emoționant despre procesul de maturizare pe care îl traversează Caroline, Raph și Matila, trei curieri pe bicicletă din Lausanne.
     Câștigător al Marelui Premiu al Juriului la DOC NY, nominalizat la BAFTA Scotland, Edinburgh International Film Festival și Zurich Film Festival, filmul Insula și balenele / The Island and the Whales. Vânătorii de balene din Insulele Feroe văd vânătoarea ca pe o parte esențială a vieții lor, dar atunci când un profesor face o descoperire sumbră despre efectele poluării apelor maritime comunitatea realizează că schimbările de mediu reprezintă o amenințare colosală.
     Din selecția Festivalului Internațional de Film de la Berlin vine Rio Verde, timpul tribului Yakuruna / Río Verde, el tiempo de los Yakurunas, o călătorie poetică în inima junglei amazoniene. Documentarul tratează percepția asupra timpului în trei sătuce unite de apele Amazonului și îl fac pe spectator să se piardă într-un tărâm locuit de șamani.
     Nu în ultimul rând, la HipTrip Travel Film Festival vom avea ocazia de a vedea pe marele ecran La pas pe litoral, filmul expediției pe care documentaristul  Vlad Petri și jurnalistul Vlad Ursulean au făcut-o în 2015, când și-au luat rucsacurile în spate și au pornit-o pe jos de la Sulina la Vama Veche.
     HipTrip Travel Film Festival este un proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
     Detalii: www.hiptrip.ro // www.facebook.com/hiptrip.ro
(10.11.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: documentare hiptrip, documentare romanesti, hiptrip travel film festival 2017, la pas pe litoral film, vlad petri, vlad ursulean

Opinii: