Richard Bovnoczki
- Actor
- Born: 05.03.1974 in Baia Mare
Absolvent al Liceului sportiv din Baia Mare. Cântă la chitară și dansează, așa că se înscrie la sectia Music Hall a Facultății Ecologice din București. După doi ani de studii, dă examen de admitere la Facultatea de Teologie, secția Asistență Socială. Ajunge la Teatrul Studențesc Podul, condus de Cătălin Naum. Decide să renunțe la cursurile celor două facultăți și se pregătește pentru admitere la Academia de Teatru și Film. Face figurație la Opera Națională din București, în spectacolul ”Oedip”, regizat de Andrei Șerban. Absolvent al Academiei de Teatru și Film, clasa profesoarei Sanda Manu (1995-1999). Din anul III, este selectat în trupa Passe-Partout a lui Dan Puric, unde rămâne șapte ani. Actor la Teatrul Bulandra, Teatrul Odeon, Teatrul Evreiesc de Stat, Unteatru.
Trivia
- Premiul pentru Cel mai bun actor, Festivalul de Teatru Independent Under Cloud, București, 2014; Premiul pentru Cel mai bun actor, Festivalul Internațional de Teatru pentru Copii “O sută, o mie, un milion de povești”, București, 2014; Premiul Special al Juriului la “Face without a Mask Festival”, Skopje 2009; Premiul Publicului la Solomon Festival Belgrad, 2009; Cel mai bun actor, Festivalul de Comedie Bacău, 2007; Bursă de studii actorie, Dortmund, 1998
Richard Bovnoczki despre scurtmetrajul Pe macara:
”Filmam un scurtmetraj și jucam un homeless care locuia pe o macara. Și într-o zi am mers pe jos de la Piața Romană până în Vatra Luminoasă îmbrăcat în hainele personajului meu. Lumea din jurul meu se schimbase. Aveam 90 de bani în buzunar, m-am dus la o patiserie, am cerut o plăcintă și-mi lipseau vreo 40 de bani. M-am pus în situația în care nu aveam nimic, nu aveam unde să mă duc să dorm și m-am simțit mult mai liber, vedeam lumea cu niște ochi mult mai limpezi. Îi citești altfel pe oameni și simți totul în jurul tău diferit. Cu cât ești mai împovărat cu atât atenția ta se va îndrepta spre ce ai pe tine. E normal să ai o casă, o familie. Dar eu am creat o ierarhie: Dumnezeu, familia, profesia, prietenii… Asta e important, pentru că dacă schimb ordinea, lucrurile se încurcă.” (yorick.ro)