Ultima proiecţie din cadrul expoziţiei "Efectul Brâncuşi" a scurtmetrajelor regizate de Constantin Brâncuşi, în perioada 1923 – 1939, are loc joi, 18 septembrie, ora 19.00, la Kunsthalle Wien - Museumsquartier.

Expoziţia rămâne deschisă până la 21septembrie, la Kunsthalle Wien - Karlsplatz.
Sculptorul Constantin Brâncuşi este
autorul filmului Lumière, Matière, Espace, 56 de minute, care prezintă atelierul artistului, portretizează lucrări individuale şi documentează procesul de creaţie a „Coloanei Infinitului”, parte din ansamblul sculptural „Calea Eroilor“ din Târgu-Jiu. Cele patru componente sculpturale ale ansamblului:
Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor, Poarta Sărutului şi Colana Infinitului sunt dispuse pe aceeaşi axă, orientată de la apus la răsărit şi reprezintă o sinteză a formelor şi simbolurilor culturii populare româneşti. Valoarea ansamblului de la Târgu-Jiu reprezintă o inovaţie în teoria creaţiei prin revoluţionarea conceptului de monument.
Anul 2014 marchează un secol de la începutul Primului Război Mondial, prilej cu care se remarcă semnificaţia iniţială a ansamblului sculptural de la Târgu-Jiu, cea de omagiere a eroilor români căzuţi în timpul conflagraţiei. România aşteaptă înscrierea, în anul 2015, a obiectivului „Ansamblul Monumental Calea Eroilor“din Târgu-Jiu pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Mondial UNESCO.
Imagini cu Brâncuşi sau filmate de el sunt grupate într-un videoclip (59 minute) fără sunet, care aparţine Centrului Georges Pompidou din Paris şi care este postat pe internet.
Detalii:
www.icr.ro /
facebook
Tags: 100 de ani de la primul razboi mondial, ansamblul calea eroilor din targu jiu, constantin brancusi regizor, efectul brancusi, icr viena, lumiere, matiere, espace