Revistă online editată de Uniunea Cineaștilor din România

Premiul pentru publicistică 2015 al Asociaţiei Criticilor de film



Proiecţie la Viena cu filmele realizate de Constantin Brâncuşi


Ultima proiecţie din cadrul expoziţiei "Efectul Brâncuşi" a scurtmetrajelor regizate de Constantin Brâncuşi, în perioada 1923 – 1939, are loc joi, 18 septembrie, ora 19.00, la Kunsthalle Wien - Museumsquartier. 


     Expoziţia rămâne deschisă până la 21septembrie, la Kunsthalle Wien - Karlsplatz. 
Sculptorul Constantin Brâncuşi este autorul filmului Lumière, Matière, Espace, 56 de minute, care prezintă atelierul artistului, portretizează lucrări individuale şi documentează procesul de creaţie a „Coloanei Infinitului”, parte din ansamblul sculptural „Calea Eroilor“ din Târgu-Jiu. Cele patru componente sculpturale ale ansamblului: Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor, Poarta Sărutului şi Colana Infinitului sunt dispuse pe aceeaşi axă, orientată de la apus la răsărit şi reprezintă o sinteză a formelor şi simbolurilor culturii populare româneşti. Valoarea ansamblului de la Târgu-Jiu reprezintă o inovaţie în teoria creaţiei prin revoluţionarea conceptului de monument. 
     Anul 2014 marchează un secol de la începutul Primului Război Mondial, prilej cu care se remarcă semnificaţia iniţială a ansamblului sculptural de la Târgu-Jiu, cea de omagiere a eroilor români căzuţi în timpul conflagraţiei. România aşteaptă înscrierea, în anul 2015, a obiectivului „Ansamblul Monumental Calea Eroilor“din Târgu-Jiu pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Mondial UNESCO.
Imagini cu Brâncuşi sau filmate de el sunt grupate într-un videoclip (59 minute) fără sunet, care aparţine Centrului Georges Pompidou din Paris şi care este postat pe internet.
Detalii: www.icr.ro / facebook

 

Tags: 100 de ani de la primul razboi mondial, ansamblul calea eroilor din targu jiu, constantin brancusi regizor, efectul brancusi, icr viena, lumiere, matiere, espace

Comments: