Revistă online editată de Uniunea Cineaștilor din România

Premiul pentru publicistică 2015 al Asociaţiei Criticilor de film



Festivalul de Film Românesc ajunge, pentru prima dată, în capitala Scoţiei


După seria de proiecţii de la Londra şi Liverpool, ediţia 2014 a Festivalului de Film Românesc din Marea Britanie – Început de Capitol se încheie pe 16 decembrie la Edinburgh, cu proiecţia Sunt o babă comunistă.

     Vizionarea este urmată de o discuţie cu publicul, la care participă regizorul Stere Gulea şi Ramona Mitrică, directorul festivalului. ”Scopul festivalului este să comunice cu publicul, un public deschis, căruia îi face plăcere să celebreze talentele şi succesele cinematografului românesc. Astfel, în 2014, ne aflăm din nou la un Început de Capitol – proiecţiile de la Londra fiind urmate, pentru prima dată, de proiecţii în afara capitalei britanice, la Liverpool şi Edinburgh.” (Ramona Mitrică, director festival) 
Festivalul de Film Românesc are deja o experienţă de 11 ani, fiind un brand cu tradiţie. Este un program non-profit, funcţionând cu ajutorul finanţărilor şi sponsorizărilor primite de la parteneri, sponsori şi susţinători.  
În 2014, festivalul a avut invitaţi din România: regizorul Nae Caranfil (Closer to the Moon), actorii Victor Rebengiuc şi Mariana Mihuţ (Pădurea spânzuraţilor), actriţa Ela Ionescu ( La limita de jos a cerului), regizorul Dan Chişu şi actriţa Ioana Flora (Deja Vu), regizorii Laurenţiu Damian (Maria Tănase) şi Stere Gulea (Sunt o babă comunistă). 
În fiecare an, organizatorii festivalului, compania britanică de management artistic Profusion, acordă Bursa Profusion. Scopul bursei este de a promova filme bazate pe experienţa din diaspora şi de a încuraja dezvoltarea tinerilor care trăiesc în comunităţile din afara ţării. Bursa din 2013 i-a fost acordată tinerei cineaste Simona Şuşnea. Începând cu 2014, Bursa Profusion promovează proiecte cinematografice bazate pe experienţa vieţii din diaspora şi încurajează, în special, evoluţia tinerilor cineaşti români din Marea Britanie. Bursa din 2014 i-a fost oferită Mariei Chiriac, o tânără realizatoare de film care trăieşte la Londra. Maria Chiriac a absolvit Studii culturale şi media la Universitatea Bucureşti, în 2004. În 2010 şi-a început studiile de film la St Martin’s College, în cadrul University of the Arts, Londra. Până în acest moment, a realizat două filme de scurt metraj şi a lucrat ca producător asistent şi cercetător pentru o casă independentă de producţie. Unul din cele mai recente proiecte la care a lucrat este Always think of me in your lunch break / Să te gândeşti întotdeauna la mine, în pauza de masă, proiectat în cadrul Tuzla Film Festival, în Bosnia Herţegovina. Filmul spune povestea unui rendez-vous imaginar dintre două persoane implicate într-o relaţie la distanţă. 
Detalii:  www.rofilmfest.com



 


Tags: festivalul filmului romanesc la londra, filme romanesti, roiff 2014, stere gulea, sunt o baba comunista

Comments: