Încheiem vara cu o capodoperă a cinemaului românesc, de la unul dintre cei mai de seamă regizori ai generației ’70. „
Vulpe Vânător” de
Stere Gulea, filmul care i-a oferit
Oanei Pellea șansa celui

mai important rol de cinema al carierei și totodată un simptom a căutării sincerității, a naturalismului frust, a realității zbuciumate şi debarasate de pudoarea caracteristică regimului socialist, se poate vedea astăzi în premieră la o calitate nemaipomenită și subtitrat în limba engleză, doar pe Cinepub.
Plasat în preajma evenimentelor premergătoare revoltei timișorenilor din decembrie 1989, „
Vulpe Vânător” spune povestea Irinei, o tânără profesoară intrată în vizorul Securității, care, pentru a o intimida, utilizează un întreg arsenal de presiuni psihologice. Euforia pe care i-o provoacă eroinei căderea lui Ceaușescu este, din păcate, de scurtă durată: Irina descoperă curând că n-a scăpat de urmărirea Securității.
„În acest film e cât se poate de clar, în interiorul fiecărei scene, cine e și ce hram poartă fiecare personaj în parte. E un câștig cert, într-o perioadă în care, deși scăpase de rigorile cenzurii, cinematografia română nu reușea să se elibereze decât sporadic de o dictatură a dezordinii logice și a zgomotului isteric care părea să se eternizeze” (
Cătălin Olaru, FILM nr. 1 / 2015)
Filmul e marcat puternic de starea de spirit răspândită în rândul „incomozilor” perioadei. Irina face parte dintr-o boemă compusă din doctori, cântăreți de rock și oameni simpli deopotrivă, al căror singur crez comun pare să fie scârba față de aberațiile regimului. Fără a face din ei eroi sau martiri, filmul presară peste viața cotidiană o apăsare continuă și punctează cu o seriozitate absolută pe un anume tip de dizidență; nici giumbușlucară, cum e cazul la
Nae Caranfil, și nici apăsat-melodramatică, precum la
Nicolae Mărgineanu, ci sobră, literară, aspră.
La asta contribuie imens abordarea scriitoricească a Hertei Müller, autoarea germană de origine română, câștigătoare a premiului Nobel pentru literatură, care a semnat alături de Harry Markle scenariul filmului; un film care s-a ghidat în jurul amprentei sale literare, motiv pentru care autoarea a adaptat scenariul la roman în „Încă de pe atunci vulpea era vânătorul” - un caz excepțional de adaptare inversă. Rezultatul este un film puternic și tulburător, care face palpabil Ceaușismul de zi cu zi, precum și entuziasmul fragil al răsturnării acestuia.
Detalii:
cinepub.ro