Revistă online editată de Uniunea Cineaștilor din România

Premiul pentru publicistică 2015 al Asociaţiei Criticilor de film



Noaptea Albă a Filmului Românesc, 19 septembrie


Cea de-a cincea ediţie a evenimentului Noaptea Albă a Filmului Românesc se petrece vineri, 19 septembrie 2014, în Bucureşti şi Cluj-Napoca.

     Spectatorii vor avea ocazia să vizioneze producţii recent lansate şi filme clasice, care au rămas în istoria cinematografiei româneşti. În selecţia din acest an sunt şi documentare originale sau cele mai bune scurtmetraje româneşti ale anului 2014. 
Cinefilii vor avea parte de încă o vacanţă la mare alături de personajele din #Selfie (r. Cristina Iacob), premieră 2014. 
Secţiunea ”Panorama 2013” aduce cele mai apreciate titluri ale anului trecut, printre care filmul lui Stere Gulea, Sunt o babă comunistă, avându-i ca protagonişti pe Marian Râlea, Luminiţa Gheorghiu şi Ana Ularu, dar şi câştigătoarea a trei Premii Gopo, ecranizarea binecunoscutei nuvele Domnişoara Christina (r. Alexandru Maftei), cu Maia Morgenstern, Tudor Istodor, Ioana Anastasia Anton, Anastasia Dumitrescu. 
Horaţiu Mălăele, în calitate de regizor şi actor, vă invită să aflaţi povestea a trei prieteni, care, după o seară petrecută într-o cîrciumă în care imigranţii îşi varsă amarul, plătesc o ţigancă să le ghicească viitorul şi aceasta le prezice data exactă a morţii şi modul în care vor muri. Şi de aici începe distracţia în Funeralii fericite.  
Câştigător a două trofee la Gala Premiilor Gopo 2014, printre care Cel mai bun film de debut, La limita de jos a cerului (r. Igor Cobileanski) prezintă povestea lui Viorel, un traficant mărunt de droguri, care trăieşte într-un orăşel uitat de lume din Republica Moldova. 
     Documentarele din program sunt Afacerea Tănase, film regizat de Ionuţ Teianu, care prezintă o incredibilă operaţiune din timpul Războiului Rece, City Tour, în regia lui Andrei-Nicolae Teodorescu, producţie UNATC, şi Bucureşti, unde eşti?, realizat de Vlad Petri, premieră 2014. 
     
     Iubitorii de film clasic se vor putea bucura la Noaptea Albă de două titluri intrate în patrimoniu, semnate de regizorul Lucian Pintilie. Balanţa, pentru care Maia Morgenstern a fost premiată, în 1993, de Academia Europeană de Film drept Cea mai bună actriţă, şi Niki Ardelean, colonel în rezervă, care îl are în rolul principal pe Victor Rebengiuc. 
Evenimentul Noaptea Albă a Filmului Românesc îşi propune să ofere publicului ocazia de a petrece o noapte în compania unor filme româneşti de toate genurile, realizate de cineaşti din toate generaţiile. Numărul de spectatori de la ediţiile precedente dovedesc faptul că Noaptea Albă a Filmului Românesc reprezintă o campanie de promovare a cinematografiei autohtone cu mare succes la public. 
În Bucureşti, spectatorii sunt aşteptaţi la Cinema Studio, Cinema Patria, Cinema Elvire Popesco, CinemaPRO, Muzeul Naţional al Ţăranului Român - Studioul Horia Bernea şi MNTR Open Air, J’ai Bistrot (Institutul Francez), Parcul Tineretului. 
Cinefilii din Cluj-Napoca vor putea viziona filme româneşti la Cinema Victoria şi Casa TIFF. 
     Noaptea Albă a Filmului Românesc este un eveniment organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia Film şi Cultură Urbană, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Primăriei Municipiului Bucureşti prin ArCub – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti. Parteneri: Uniunea Cineaştilor din România, RomâniaFilm, Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Institutul Cultural Francez, CinemaPRO, Dianei 4, J’ai Bistrot.

Detalii: www.romfilmpromotion.ro / facebook


Cuvinte cheie: asociatia pentru promovarea filmului romanesc, film romanesc, noaptea alba a filmului romanesc

Opinii: